Aşkın edebi hali
2024 99. kitabı
Okunma: 01 Eylül 2024 15:16
Eline, diline, emeğine, kalemine, yüreğine sağlık Can Dündar! Ne güzel bir eser koymuşsun ortaya. Büyük emeklerle yıllara yayılan bir işçilik ve ilmek ilmek dokunan bir eser var elimizde. Daha çok eşinin ölümünden sonra kaleme aldığı Makber şiiriyle bilinen Abdülhak Hamid Tarhan, ilk eşi Fatma Hanım'ı veremden kaybedince İngiliz Nelly Clower ile evlenir. Onu da veremden kaybetmeden önce Florance Ashley ile kısa bir aşk macerası yaşar. "Sen Nelly, gittin öyle bensiz Gönlüm acaba yaşar mı sensiz.." Abisinin zoruyla Cemile Hanım'la kısa bir evlilik yaşadıktan sonra Maria Lucienne Sacre nam-ı diğer Lüsyen Hanım'a aşık olur. Lüsyen 18, Hamid 60 yaşındadır. Ve şairin ölümüne kadar 25 yıl sürecek olan muazzam aşk öyküsü böylece başlar. Biyografi metinleri okurken sıkıcı olabiliyor ama bu kitap aksine öylesine akıcı bir dille kaleme alınmış ki elinizden bırakamıyorsunuz. Kitap çok yoğun bir araştırma sonrasında kaleme alınmış. Kitabın sonunda sayfaları dolduran kaynakçası bulunmakta. İstifade edilen kaynakçalardan olayın akışına göre mektup, şiir ve anılardan parçalar kitaba alınmış. Kitapta sadece Hamid-Lüsyen aşkı olmayıp Osmanlı'nın son demindeki tarihi, edebî ve sosyal hayatın serencamını da görmemiz mümkün. Can Dündar'ın kitabın son sözünde belirttiği gibi; "Bu güzelim öykü Poti'den Peşte'ye, Tahran'dan Bombay'a, Brüksel'den Londra'ya, Liege'den Ankara'ya, Venedik'ten İstanbul'a uzanan rengarenk bir coğrafyada geçiyordu ve fonunda yerküreyi kana bulayan bir dünya harbi, Balkan Savaşı, İstanbul'un işgali, son Osmanlı Meclisi, İstiklal Mücadelesi, Cumhuriyet'in yeşermesi vardı." Edebiyat ve tarih meraklılarına kesinlikle tavsiye ediyorum. Hatta lise ve üniversitelerde okutulacaklar listesine eklenmelidir. Kitabın mini boy baskısı Amazon'da bedavaya yakın bir fiyata satılmaktadır. Baskısı biten kitaplarının yeniden basılmadığını düşünürsek elinizi çabuk tutmanızı tavsiye ederim.
LüsyenCan Dündar · Can Yayınları · 20151,459 okunma