2024 160. kitabı
Tesadüflerin gücüne inanır mısınız bilmiyorum ama bu konuda okuduğum kitapları anlatırken hep belirttiğim bir şey var. Belki de tesadüf diye bir şey yok, olması gereken her şey tam da zamanında oluyordur kim bilir ve bizler bunun adına daha tesadüf diyoruzdur. İnsan bazen öyle anlarla ve öyle kişilerle karşılaşır ki, işte o an ve kişiler sizi süregelen yaşamınızdan alıp bambaşka bir hayatın içerisine bırakıverir. Yaşamın bir kıyısından diğer bir kıyısında manzarayı izlemeye başlarsınız. Herkesin zaman çizelgesine dokunan insanlar, sizi alıp başka bir boyuta taşıyabiliyor. Tıpkı kitabın içindeki Wilson ve Victoria'nın hikayesinde olduğu gibi. Tesadüfen karşılaştıkları o anın, hayatlarını o denli değiştireceğini tahmin edemezlerdi elbette. Küçük yaşlarda annesini kaybeden Victoria 'nın yıllar içerisindeki yükü de gittikçe artmıştı. Yaşam onun omuzlarına ağırlığını vermek konusunda oldukça cömertti. Wilson ise özgür ve serseri ruhlu bir Kızılderili'ydi. Victoria ile ilgili o kadar çok şey içimize dokunacak ki. Küçük yaşta bir çocuğun annesini kaybetmesi demek, bir nebze yolunu kaybetmesi demek. Ona yaşamla ilgili bazı gerçeklikleri anlatacak kimsesi yoktu. Özellikle kitabın içinde öyle bir yer vardı ki içime çok dokundu. Kitabın ilerleyen sayfalarında öyle şeyler oldu ki inanılmaz. Victoria yıllardır yaşadığı ailesinin yanından uzaklara kaçmak zorunda kaldığı şeyler yaşamıştı. Sonrasında ise yaşadığı yine bir kayıp üzerine tekrar dönüşler yaşadı. Yani bir insan yaşamı boyunca kaç kez önemli kayıplar yaşar derseniz bunlardan biri Victoria'dır derim. Bir insan yaşamını kaç kez inşa eder, gerçekten de mücadele dolu bir kitaptı okuduğum satırlar. Gerçek yaşamda Victoria kadar güçlü kadınlar elbette var hem de sayısız. Ruhlarında oluşan tahribatla birlikte yaşamaya devam etmeleri çok da kolay değil. Ben okurken çok etkilendim. Yaşama karşı duruşu ve her seferinde devam etme potansiyeli tüm kadınlara yola çıkma cesareti veriyor gerçekten de. Kitap baştan sona içinizde bir yerlere çok dokunacak.
Bir Nehir GibiShelley Read · The Kitap Yayınları · 202454 okunma