2024 102. kitabı
Okunma: 03 Eylül 2024 23:07
HACAMAT-BİR BOHEMYA ROMANI-LINDA LAFFERTY-472 sayfa Konusu gerçek bir olaya dayanan,çok güzel bir tarihi roman.Kitabın arka kapağında da yazdığı gibi yazarın Roma imparatorluğu için büyük bir tehdit olan gerçek bir cinayetten esinlenerek yazdığı Hacamat, karanlık ve zengin anlatımıyla tutku ve intikamın destanı… Kitapta neler yok ki; -Din ve bilimin çarpışması,karanlık ortaçağ zihniyeti ile tedavi etme şekli. Bilimin bir insanın hem ruhunu hem de huylarını iyileştirebildiği görüşü ile bu işin ruhani güçlerin elinde olduğu, açlık ile kişinin terbiye edilip içindeki şeytanın çıkartılacağı, ruhunun terbiye edileceği kilise görüşünün çatışması. “Kilise her zaman bilimin önünü kesip gelişmeyi engelliyor ve yeni bilgilere burun kıvırıyordu.” Ne kadar bilindik bir konu değilmi?Kitabın konusunun geçtiği 17.yüzyıl ile günümüz 21.yüzyıl ne kadar birbirine benziyor. -Suyun hem vücudu hem ruhu temizleyip arındırdığı bilimsel olarak kabul edilmesine rağmen düzenli yıkanma alışkanlığının barbarca bulunduğu ve normal olmadığı aynı zamanda Tanrı’ya hakaret olduğuna inanılmaktadır rahipler tarafından çünkü Tanrı insanı bolca ter atacak şekilde yaratmıştır.Su vaftizler ve törenler için kullanılırdı, içine girip dinlenmek için değil.Kilisenin insanları nasıl yanılttığı,temizliğin bile dinle ilişkilendirilmesi. -Şifacılık,hacamat,sülük tedavisi ile insanların sağlıklarına kavuşturulması,bitkilerle tedavi yöntemi. -Tarihteki Habsburg Hanedanlığından gelen Roma İmparatoru II.Rudolf’un tahtını korumak için Osmanlı İmparatorluğu ile yaptığı savaşların yanı sıra hayatındaki çok çirkin bir sır… -Gayrimeşru oğlu Don Julius’un delilik halleri,tarif edilemeyen ahlaksızlıkları,skandalları.Artık baş edilemeyecek bir hale geldiğinde Bohemya’nın küçük bir kasabasında ünü bir çok yere yayılmış berber-cerrah hacamatçıdan yardım istenmesi ve Hacamatçının en büyük yardımcısı olan dünyalar güzeli bakire kızı Marketa’nın bu deli prensin dikkatini çekmesi ve hayatı ona zindan etmesi.Marketa’ya o kadar saplantılı ve tehlikeli bir şekilde aşık olur ki o dönemde Şifreli Mucizeler Kitabı olarak anılan el yazması Voychnic El Yazmaları’nda resmedilen tanrıça kadınlardan birine benzettiği için sürekli Marketa’yı tanrıça sanmakta ve tutkuyla bağlanmaktadır.Bu tutku hem Marketa’ya hem ailesine hem de kasaba halkına büyük sorunlar ve dertler getirir. Kitapta daha pek çok güzel konular işlenmiş.Hepsi bağımsız gibi dursada sonuçta tek bir noktayı işaret ediyor ve sayfalar arasında bizi gizemli,merak uyandıran tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Alternatif tıp dalı olan hacamat ve sülük ile günümüzde Şizofren tanısı konacak bir adamın iyileştirilmesi için yapılan tıbbi çalışmalar,deli prensin Marketa’ya duyduğu çılgınlığa varan aşkın sonunun nerelere vardığını ve bu sonuçlardan birisinin babasının tahttan bile indirilmesine sebep olduğunu okuyoruz bu muhteşem ve gerçek romanda.
HacamatLinda Lafferty · Trend Yayınevi · 201340 okunma