Bir Bohemya Romanı...

Aralık 2013
Trend Yayınevi

2024 102. kitabı
Okunma: 03 Eylül 2024 23:07
HACAMAT-BİR BOHEMYA ROMANI-LINDA LAFFERTY-472 sayfa Konusu gerçek bir olaya dayanan,çok güzel bir tarihi roman.Kitabın arka kapağında da yazdığı gibi yazarın Roma imparatorluğu için büyük bir tehdit olan gerçek bir cinayetten esinlenerek yazdığı Hacamat, karanlık ve zengin anlatımıyla tutku ve intikamın destanı… Kitapta neler yok ki; -Din ve bilimin çarpışması,karanlık ortaçağ zihniyeti ile tedavi etme şekli. Bilimin bir insanın hem ruhunu hem de huylarını iyileştirebildiği görüşü ile bu işin ruhani güçlerin elinde olduğu, açlık ile kişinin terbiye edilip içindeki şeytanın çıkartılacağı, ruhunun terbiye edileceği kilise görüşünün çatışması. “Kilise her zaman bilimin önünü kesip gelişmeyi engelliyor ve yeni bilgilere burun kıvırıyordu.” Ne kadar bilindik bir konu değilmi?Kitabın konusunun geçtiği 17.yüzyıl ile günümüz 21.yüzyıl ne kadar birbirine benziyor. -Suyun hem vücudu hem ruhu temizleyip arındırdığı bilimsel olarak kabul edilmesine rağmen düzenli yıkanma alışkanlığının barbarca bulunduğu ve normal olmadığı aynı zamanda Tanrı’ya hakaret olduğuna inanılmaktadır rahipler tarafından çünkü Tanrı insanı bolca ter atacak şekilde yaratmıştır.Su vaftizler ve törenler için kullanılırdı, içine girip dinlenmek için değil.Kilisenin insanları nasıl yanılttığı,temizliğin bile dinle ilişkilendirilmesi. -Şifacılık,hacamat,sülük tedavisi ile insanların sağlıklarına kavuşturulması,bitkilerle tedavi yöntemi. -Tarihteki Habsburg Hanedanlığından gelen Roma İmparatoru II.Rudolf’un tahtını korumak için Osmanlı İmparatorluğu ile yaptığı savaşların yanı sıra hayatındaki çok çirkin bir sır… -Gayrimeşru oğlu Don Julius’un delilik halleri,tarif edilemeyen ahlaksızlıkları,skandalları.Artık baş edilemeyecek bir hale geldiğinde Bohemya’nın küçük bir kasabasında ünü bir çok yere yayılmış
2021 1. kitabı
Okunma: 05 Şubat 2021 20:35
Konu bütünlüğü ve içerdiği mesaj ya da anlam olarak belli bir parçaya sahip olmasa da, ayrı ayrı ele aldığım tüm içeriğinde beni büyük merakta bıraktı. 1600'lü yıllarda Prag/Bohemya içerisinde geçen bu kitap aynı zamanda gerçek bir hikayeden esinlenmiş. II. Rudolf'un deli oğlu Don Julius genç ve güzel bir natırı acımasızca katletmiş ve bu dönemde krallık aynı zamanda Osmanlı ile bir savaş içerisindeymiş. Hacamatçının kızı güzel natır Marketa deliliğiyle nam salmış, şimdilerde Voycnich El Yazmaları olarak bilinen dönemin Şifreli Mucizeler Kitabı olarak anılan kitabıyla kafayı bozmuş ve tedavi için Bohemya'ya sürgün edilen kralın oğlunu tedavi edebileceğine inanmıştır. Tedaviye yardım için geldiği sırada kralın oğlu onun kitaptaki meleklerden biri olduğunu iddia ederek takıntı haline getirmiştir. Kızının kralın oğlu ile sevgili olma düşüncesine delilerce bağlanan annesinin itelemesi ile Marketa onu tedavi edebileceğine inanarak çabalamıştır. Bir taraftan tüm Bohemya' ya korku salan, bir taraftan da kulağına fısıldayan iblislerle savaşan Don Julius'un takıntısından dönemin şifacısı Anabella ve karşılıklı ilgi duyduğu Kimyager Jakup ile durumu düzeltmeye çalışan Marketa bilim ve büyü içerisinde, gerçek ve sanrılarla hayatını kazanıp bir imkansızlık olan kadın doktor hayallerini gerçekleştirmeye çalışır. ^^^^^ Siz bunu okurken ben kesinlikle Voychnic El Yazmaları'nı ve Don Julius ile natır Marketa' nın tarih sayfalarına geçen efsanelerini okumaya gideceğim. Size de tavsiye ederim. :) ^^^^^ Hacamat Linda Lafferty
2025 27. kitabı
Okunma: 24 Eylül 2025 23:09
Arkadaşımdan ödünç alarak okuduğum bu tarihi kitaba bayıldım. Linda Lafferty gerçek bir cinayetten esinlenerek yazmış bu romanı. Özellikle insanların elinde güç olunca nasıl zalimleştiklerine güzel bir örnek olmuş bu hikaye. Kesintisiz sıkılmadan okuduğum bir kitap oldu. Tarihi kurgu sevenler için iyi bir alternatif, okumanızı öneririm… Kitapla kalın…
2024 66. kitabı
Okunma: 04 Eylül 2024 14:32
1600'lü yıllarda Prag/Bohemya içerisinde yaşayan II. Rudolf'un deli oğlu Don Julius gizemli bir şato yerleştirilir .Çevresine olan taşkınlıkları o yörenin halkını bıktırmıştı . Bağırtıları geceleri kimseyi uyutmuyordu .Onun bakımıyla sorumlu olan doktor o zamanlar yaygın olan Hacamat ve sülük ile yapilan tedavi ile şansını denemek ister Genç prensin bu delilik haline bir son verilmesi gerekmektedir. Yine o civarda yaşayan Hacamat ve kızı prensin tedavisi için çağrılır .Tedavi süreci Prensin , Hacamatın güzeller güzeli kızı Marketa ' ya olan sataşmalari ve sonrasında ona olan saplantılı aşkıyla devam eder .Prensin davranışları bir bakıma düzelir ama sonrasında birçok olay yaşanır . Ölümle, tacizle ve sarlatanlikla devam eden bu öykü Marketa'nın prense verdigi güzel bir dersle sonlanır .. Mutlu sonla mi yoksa hüzünle mi bitiyor söylemeyeceğim Ama bu kitapta daha birçok farklı konu da işleniyor ; günümüzde varlığını sürdüren herkesin peşinde olduğu tıbbi bir kitaptan da bahsediliyor . Yazar bu eseri gerçek bir cinayetten esinlenerek kaleme almış , kolay okunan okurken hayrete duseceginiz o zamanın tıbbi bilgileri de sizi hayrete düşürecek mesela vücudumuzdaki sıvıların dengesi nasıl olmalı bunu bende merak ettim okurken ve acaba dedim *"Yüreğinle ve ruhunla dinlersen, mükemmel bir uyum içinde olan evrenin müziğini duyabilirsin." "Bu sesin duyulmasını engelleyen insanın günahları ve kibridir." *"Kış ne kadar karanlık ve acımasız geçerse geçsin, ilkbahar hep gelirdi."
Delilik kral tanimaz
2025 4. kitabı
Yazar , Bohemya da geçen gerçek olayı öyle güzel işlemiş ki gözünüzde canlandırıyor.. orta çağda monarşinin insanı değersizlestirmesi,kadının sadece cinsel obje kabul edilmesi vede deliliğin bir kral soyundan hüküm süremesinin ülke ve temabaya eziyeti, dinin kişileri nasil uyusturmasini ve sorgulamadan yaşamanın yazik bir hayat sunması vede daha bir çok dönemsel carpikliklari işliyor.. Avrupa 'da geri kalmışlığın resmi çizilmiş romanda.yazim dili gayet sade anlaşılır bölümler ve olay örgüleri öyle güzel bağlanmış ki hiç kucuk hatirlamalar icin geri dönüş yapma ihtiyaci hissetmeden akıp giden bir okuma oldu...Ez cümle ben beğendim tarihi roman seviyorsanız;macera heyecan entrika duygu ne arasanız ver
2025 60. kitabı
#reklamdeğiltavsiye Zamanın sisli koridorlarında yankılanan bir çığlık gibi başlıyor bu roman. Gerçek bir cinayete, kanlı bir tutkuya, tarihin gölgelerinde saklı bir delilige dayanıyor. Habsburg Hanedani'ndan Roma imparatoru II. Rudolf'un döneminde geçen bu hikâye, sadece tahtın ve iktidarın değil, insan ruhunun en karanlık dehlizlerinin de romanı. Tahtın varisi Don Julius... Bir zamanlar Tanrı'nın kutsadığı bir soyun umudu iken, giderek karanlığa teslim olmuş bir deliliğin sembolüne dönüşüyor. Onun içinde büyüyen hastalıklı arzu, bir ülkeyi değil, bir kadını hedef alıyor: Marketa. Marketa, berber cerrahın saf, güzel, sessiz kızı. Onun varlğı, Julius'un zihninde tanrısal bir simgeye dönüşüyor. Deliliğin, saplantının, şehvetin ve inancın karıştığı o puslu dünyada Marketa artık bir kadın değil, bir tanrıça; Voynich El Yazmaları"ndaki o esrarengiz figürlerden biri.. Ama tanrısallaştırılan her kadın gibi, o da erkek aklının ve hırsının kurbanı oluyor. Hacamat, kan akıtma,vücuttaki sıvıların dengesi gibi dönemin tıbbi inanışları, hikâyenin grotesk dokusuna öyle ustalıkla yedirilmiş ki, okurken insan hem tiksiniyor hem büyüleniyor. Yazar, tarihî gerçekliği kurgunun büyüsüyle harmanlarken bize o dönemin insan anlayışını, bedenle ruh arasındaki çarpık dengeyi de sorgulatıyor. Okurken bazen nefesim kesildi. Çünkü bu yalnızca bir tarihî roman değil; aynı zamanda tutkuyla deliliğin arasındaki o ince çizgide yürüyen bir insanın hikâyesi. Don Julius'un saplantılı sevgisiyle Marketanin sessiz direnişi arasında sıkışmış bir çağın ahlaki çöküşünü izliyorsunuz. Son sayfayı kapattığımda uzun süre yerimden kalkamadım. Kafamda tek bir cümle dönüp duruyordu: "Bazen aşk, Tanr'yı bile unutturacak kadar güçlü bir deliliktir." Gerçek bir cinayete dayanan bu roman,karanlıkla aydınlığın,