2024 4. kitabı
Lise yıllarınızda edebiyat hocanızın üzerine basa basa durduğu ve okumanızı istediği kitaplardan biridir Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat. Ve bu ısrara rağmen sıkıcı edebiyat kitaplarındandır diye okumayı es geçmişizdir. Kitabı bugün elime aldım ve bir baktım kitap bitmiş sonda hüngür hüngür ağlıyorum... Aşk kavramının bu denli büyük olaylara neden olabilecek kadar güçlü olabileceğini hiç düşünmemiştim, bizim dönemimize baktığımızda eski dönemler için "bu kadar da olur mu" deriz abes kaçar bu kadar aşk. Fakat yazar bir kısmında çok güzel anlatıyor aşkı "Eğer Ragibe Hanım bir kez olsun o perukçudan aldığı peruğu atıp yerine fes koysaydı, Fitnat Hanım o anda Ragibe hanıma, Talat beye baktığı gibi bakacaktı. Sevgi, aşka dönüşecekti." yani asıl meselenin ruhun özü olduğu bu ruh hangi bedende bulursa bulunsun onu tanıdığımızı gösteriyor. Kitapta Talat'ın kadın kılığına girmesi kısmında da yazar ta 1800lü yıllarda; kadınların, bizlerin yaşadıklarını dillendirmiş, erkeklerin kontrolsüzlüğünü ve bayağılığını erkek karakter üzerinden yansıtmış dönemin evlilik anlayışını da bu dönemdeki birçok eserde görebiliyoruz. Kısacası uzun zamandır beni etkileyen nadir kitaplardan ve Türk edebiyatına başlamak için "Türk Edebiyatının İlk Romanı" ile başlamak çok güzel olacaktır yazarın kalemine sağlık.
Taaşşuk-ı Talat ve FitnatŞemseddin Sami · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202238,1bin okunma