2024 71. kitabı
Okunma: 05 Eylül 2024 10:02
Whitehead, Nickel Çocukları ve Yeraltı Demiryolu gibi Amerika'da, siyahlara karşı ırkçılığa dair iki etkileyici roman yazdı ve Pulitzer dahil bir kaç ödül alıp, kitapları yarışmalarda kısa ve uzun listelerde yer aldı. Harlem Ritmi 2021 yılında bir üçlemenin ilk kitabı olarak çıkmış. Bizde geçen yıl çevrilip yayınlandı. 2023 yılında ise ikinci kitap "Crook Manifesto" yayınlandı, bizde ise henüz çevrilmedi. Roman 1959 yılinda baslıyor. Ray Carney, bir mobilya satıcısı. Annesi küçükken ölmüş. Dolandırıcı babasıyla kalmadan önce ona teyzesi ve kuzeni Freddie sahip çıkmış. Kuzeniyle kardeş gibi büyümüşler. Ray, bir noktada illegal işlerin yürüdüğü bu çevreden sıyrılıp dürüstçe para kazanmaya karar vermiş, üniversiteye gitmiş, babasından kalan ( çalıntı) bir parayla ikinci el eşya dükkanı açmış, sınıfsal olarak ondan daha yüksekte olan bir ailenin kızıyla evlenmiş ve ikinci çocuğunu bekliyor. Ray, suçtan uzak durmaya çalışsa da, yeraltı dünyasından çıkmayan kuzeni Freddie yüzünden bir suça bulaşıyor ve bu tutumuna veda etmek zorunda kalarak Harlem'in suç döngüsüne giriyor. Öyle anlaşıliyor ki; o yıllarda özelde Harlem'de genelde Amerika'nın belli şehirlerinde ilerlemek isteyen siyahlar için suç işlemekten kaçmak çoğu zaman çok zor. Beyazların yaptığı ayrımcılığın yanında, siyahlar arası ayrımcılık ve sınıfsallaşma, yoksulluk, siyahların birbirini aşağı çekmesi, polisin yozlaşması bunu neredeyse imkansızlaştırıyor. Ray döngüden çıkmaya çalışsa da, bu mümkün görünmüyor, özellikle onun gibi intikamcı ve hırslı bir kişilikte. 3. bölüm 1964 yılında Harlem'de siyah bir öğrencinin öldürülmesiyle başlayan isyan hareketini de arka plana alıp meseleye daha geniş bakmamızı sağlıyor. 2. kitabı merakla bekliyorum.
Harlem RitmiColson Whitehead · Siren Yayınları · 028 okunma