2024 107. kitabı
Okunma: 04 Eylül 2024 00:00
YERGİ : Bir kimseyi, bir düşünceyi, bir göreneği, bir nesneyi vb. yermek için yazılmış ya da söylenmiş, onların gülünç, kötü, eksik yönlerini alaylı bir dille anlatan yazı, şiir ya da söz. Şayet “Yergide Aşağılanmanın Tarihçesi” konulu bir kitap kategorisi olsaydı bu kitap net ilk üçte olurdu. Nietzsche ‘yi nice eleştirilerini gölgede bırakacak bu kitabı yazmaya iten sebeplerden başlamak isterim naçizane. *19.yy’nin ikinci yarısında kazanılan askeri başarılara rağmen Alman kültürünün diğer Avrupalı kültürler karşısında giderek yozlaşması *Bu minvalde dönemin entelektüellerince kültürel anlamda göklere çıkarılan David F. Strauss’un “İsa’nın Yaşamı” adlı kitabı. Alman protestan ve din tarihçisi David Strauss #evrim kuramını, din tarihine diyalektik ile -kendince -uyarlamaya çalışmış. Strauss, İncil’deki öykülerin birer efsane olduğunu öne sürdüğü ilk eserlerindeki ifadeleri yeni baskılarda yumuşatmış ve “yeni inanç” olarak yorumlamış. Tabii Nietzsche’ye de gelenlerin hepsi gelmiş. Tüm hezimetiyle -teşbihte hata olmaz- gerek eserin gerek Strauss’un üstünden dozer gibi geçmiş. Hristiyanların mucize olarak tanımladığı olaylara Hegelci bir açıdan yaklaşarak hiçbirinin doğa üstü niteliği olmadığını ifade eden Strauss’un Das Leben Jesu -İsa’nın Hayatı’na vermiş veriştirmiş. Vay sen misin, yeni inanç diyen? “Bu olsa olsa birahane İncil’i olur,” mu dersin, vay sen misin kültürden bahseden, “Ben buna ancak filisterlik (dar kafalı, kültür düşmanı) derim,” mi dersin. Cümle ve gramerine dair yazdıklarından hiç bahsetmeyeyim. Sağaltıcı bir niyetle düşününce -genel anlamda- Nietzche ‘nin tüm eleştirilerinin ardında Alman kültürünün yozlaşmamasına dair #otacı bir maksat olsa da Strauss’a adeta “Her şeyi bilmene gerek yok, haddini bil yeter,” demiş. “Şayet bu yüzyılda yaşasaydı kimler kendisinden nasibini alırdı?” diye düşünmeden edemiyorum. “Sarcasm is not an attitude, it’s an art” David Strauss, İtirafçı ve Yazar
David Strauss, İtirafçı ve YazarFriedrich Nietzsche · İş Bankası Kültür Yayınları · 2015315 okunma