Udî
2024 66. kitabı
2024- 66. Kitap Kitabın Adı : Udi Yazarı : Fatma Aliye Yayınevi: @kesityayinlari Türü: Roman Basım Yılı: 2012 Sayfa Sayısı: 155 Sayfa Düşünceler: Türk Edebiyatı 'nın ilk kadın romancısı olarak kabul edilen Fatma Aliye 'nin daha önce Levayih-i Hayat ( Hayat Parıltıları) isimli eserini okumuş oldukça da beğenmiştim. Osmanlı 'nın önemli devlet adamlarından Ahmet Cevdet Paşa 'nın kızı olan Fatma Aliye döneminde çoğu kadına nasip olmayan bir hayat yaşamış, güzel bir eğitim almıştır. Elindeki fırsatları öğrenme isteği ile birleştiren Fatma Aliye değişik türlerde eser verebilecek olgunluğa ulaşmış ve edebiyatımızda müstesna bir yere sahip olmuştur. Yazarın dördüncü romanı olan bu eser Bedi isimli genç bir kadının hayata tutunma çabasını anlatıyor. Güzel bir eğitim alıp kendini müzikte oldukça geliştiren Bedia Mail isimli bir subay ile evleniyor. Başta mutlu gibi görünen evlilikleri eşinin onu Helvila isimli düşmüş bir kadın ile aldatması ile çatırdamaya başlar. Aldatılmak ile eşinin sevgisi arasında bocalayan Bedia bir gün eşini terkediyor ve abisi Şemi 'nin yanına yerleşir. Abisi Şemi 'de genç yaşta eşini kaybetmiştir. Babaları Nazmi Bey 'in kızı Bedia 'yı daha çok sevmesine rağmen kardeşini çok seven Şemi Onun içi elinden gelen her şeyi yapar. Boşanmak için çabalayan Bedia 'nın eşi ve abisi sıra ile ölünce yeğenine bakma görevi O'na düşer. Hayat ile mücadelesini çok bildiği ud ile yapan Bedia 'nın toplumsal kalıpları yıkması hiçte kolay olmayacaktır. Kadınların kendi ayakları üzerinde durmasını savunan ve bu tezi eserlerinde sık sık işleyen yazarın bu güzel kitabını zevkle okudum. Erciyes Üniversite 'nden iki akademisyen tarafından hazırlanan eserde hem yazar hakkında hemde eserin içeriği hakkında bolca bilgi de bulunuyor. Eski dilden kelimelerin fazlalığı nedeniyle bazıları için okuması biraz zor olabilir. Ama ben zevkle okudum doğrusu. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları 'ndan çıkanı daha sadedir diye düşünüyorum. Dili ağır olur diyorsanız onu tercih edebilirsiniz. Tekrar söyleyeyim ben çok sevdim dilini. Sonuç olarak güzel bir eserdi. Herkese zevkle tavsiye ediyorum
UdîFatma Aliye Hanım · Kesit Yayınları · 20122,190 okunma