·136 syf.····Okunma: 30 Ağustos 2024 14:53 Benim için Bulgakov’la tanışma kitabı oldu. Kitabı rahatlıkla üç bölüme ayırabiliyoruz , ilk bölüm giriş açısından epey betimlemeye yer veren ve olayların detaylandırıldığı bir bölüm olmuş, kitabın tamamının anlatım açısından bu detayda ilerlemesini isterdim. Gelişme kısmında detaylar azalıyor ve kurgunun devam etmesi için yaşanması gereken olayların kıvılcımlarını hissedebiliyorsunuz. Sonuç kısmında ise -ki bence çok kısaydı ve gerilimi yoğundu- yani detaylar artıp kitap devam etsin diye dua ettiğim kısımda tüm olaylar hızlıca gerçekleşip bitiyor.
Kitapta cehaletin gerçekten ne demek olduğunu, bilgili ve donanımlı insanların neden toplumda baskın ve güçlü olması gerektiğini çok iyi anlıyorsunuz. Bilgili insan , bilgisine sahip çıkabilen ve onun en bilinçli şekilde yayılmasına, insanlığa faydalı olmasına yardımcı olan insan olarak yansıtılıyor. Ek olarak tasvirler çok güçlü kullanılmış. Çarlık Rusya’nın çöküş ve Sovyet Rusya’nın doğduğu dönemlerin temel tarih ve sosyoloji bilgisine az buçuk hakimseniz kitapta hangi hayvan neyin temsili tahmin edebiliyorsunuz. Kısaca kitap; okurken kendini hissettiren bir kitaptı. Okumadan önce Bulgakov’un kişiliği ve hayatı hakkında minik bir araştırma yaparsanız kitapta geçen olayları kavramanız daha da kolaylaşabilir.