"Zalimin geçmişle işi yok masumun ise geçmişten başka tutunacak dalı yok!" Kitabı kısaca anlatan cümle olsa olsa bu olurdu. Bir süredir bu kadar vurucu sonlu bir kitap okumamıştım. Son 100 sayfası gerçekten "Aman Allah'ım" dedirtti.
Kitap Zeliha isimli 19 yaşında bir genç kızın kürtaj olmak için hastaneye gidişi ile başlıyor. "Toplumsal normların içine hapsolmuş" Zeliha'nın, çocuğuna bakışıyla yüzleşirken aynı zamanda ailevi sorunlarıyla nasıl yüzleşmeye çalıştığını görüyoruz.
1915 Ermeni Tehcirini hem Türklerin hem de Ermenilerin gözünden aktarıyor bizlere Elif Şafak. Kendi Ermeni köklerini bulmak için ABD'den gelen Armanuş'un (Amy) Türklerle ilgili bakış açısının nasıl değiştiğini de gözler önüne seriyor. Peki Armanuş ailesindeki bu sır perdesini aralayabilecek mi?
Kitapta ilgimi çeken diğer bir konu Milan Kundera dan esinlenerek oluşturulmuş hayali cafe olan Kundera. Zeliha'nın kızı Asya'nın takılmayı en sevdiği yer. Anlatılan bu yer tam olarak Kundera romanlarından fırlamış gibi. Kitabı okurken birkaç kez keşke böyle bir cafe olsaydı dediğim olmuştur.
Kitapta "yargılanabilecek" çok fazla durum var ancak buna benzer olayların varlığını da inkar etmemek gerek. Birçok insan kitaptaki ailevi durumdan ve Ermeni meselesi gibi durumlardan rahatsız olabilir ancak sizleri içerisinde bahsettiği yeni kitaplarla ve yazarlarla da tanıştırabilir dolayısıyla okunması gereken bir kitap olduğu kanaatindeyim...
Baba ve PiçElif Şafak · Metis Yayınları · 200617,8bin okunma