2024 80. kitabı
Okunma: 09 Eylül 2024 09:33
2. Dünya savaşı sırasında annesi Alman olan kralı Konstantin’in memnuniyetle işbirliği yaptığı Nazi işgalinde uzun süre kalan Yunanistan da bu işgal ülkede yalnız yahudilere değil komunizm’e karşı da kullanılmıştı. Ölümsüz Kraliyet devam ederken Atina’ya göre daha az gelişmiş, liman işçilerinin, cahil kesimin ve sağcıların yoğun olduğu Selanik’te devlet tarafından organize edilen bir cinayetin öyküsü “Ölümsüz” Kitabı okurken aynı bölgedeki, Ege’nin iki yanındaki iki ülkenin kafa yapısının, cehaletinin, devleti yönetenlerinin ne kadar benzer olduğunu görüyoruz. Olaylar birer birer gözünüzün önüne geliyor, 12 Eylül öncesi cinayetler, Maraş ve Çorum katliamları, Madımak otelinin önünde toplanıp oteli yakan güruh ve arkasındakilerden şehit cenazesine katılan muhalefet liderinin linç edilmek istenmesine kadar… Kitap, siyasi bir cinayetin planlanma, uygulama ve örtbas edilmeye teşebbüs aşamalarını anlatıyor. Olaylar ve ülkeler arasındaki fark ise oradaki adli tabipler, savcılar ile genç bir Sorgu Yargıcının bir de gazetecinin mesleklerinin gereğini yerine getirecek şekilde çalışmaları. Okurken, ülkedeki kadın cinayetlerinin, Gülistan Doku’nun, Nadira Kadirova’nın, -Rabia Naz’ın, Leyla’cığın ve Narinciğin cinayetlerini de öyle görüyorum-siyasiler ve kamu görevlileri tarafından nasıl örtbas edildiğini bile düşündüm doğrusu. Yunanistan son anda AB trenine atlayarak nispeten daha iyi duruma gelmeyi başardı günümüzde o nedenle kitabı kendi yakın tarihinde olup biten yozlaşma ve kamu görevlilerinin işgüzarlıkları, görevi kötüye kullanmaları nasıl olmuş diye okuyabilirler. Bizim okumamız daha farklı biz hâlâ daha çok üzülerek okuyoruz bu tip kitapları. “Z” aslında komünist olmayan, halkın yoksulluğuna isyan eden ve sevilen bir milletvekili. İyi bir doktor, atlet, kültürlü ve ağzı iyi laf yapan bir genç adam. Ölümünü planlayan bir general ve işbirlikçisi göz yuman polisler. İşlerini okumaz yazmaz, ipe-sapa gelmez, saldırgan ve karnını doyurmak için limanda geçici işlerde çalışan adamlara gördürüyor ve tabii ki ilk harcayacakları da O adamlar oluyor. Üstelik şantajla, tehditle, işyerlerine ruhsat vermeyerek bir anlamda zorla bu adamları ellerinin altında tutuyorlar. Kitap bence okunmaya değer.
ÖlümsüzVassilis Vassilikos · Can Yayınları · 1985104 okunma