···Okunma: 08 Eylül 2024 17:16 Yazarlarımız veganlık düşüncesini anlattıkları kişilerden duydukları "ama"ları derlemiş. Her gün yaşadığım hayatı bana sorgulattı. Ahlaki bulduğumu uyguladığım bir hayatı yaşamak beni daha huzurlu yapabilir diye düşündüm.
Ancak sorun şu ki, ahlaki olmayan çok fazla şey var. Kahve, çikolata, taşlanmış pantolonlar, pet şişeler... Zulüm, endüstrinin damarlarında akıyor. Kahve üretimi için işçilere günde 1 dolar ödendiği söyleniyor. 1 dolara çalıştırmak, sömürmektir, zulümdür. Kahve içmek, sömürünün parçası olmaktır. Ahlaki değildir. Ancak endüstri zaten bu değil mi, daha ucuza üreten kazanır. Patates bile tamamen temiz değil! Patatesleri yetiştiren, toplayan, asla emeğinin karşılığını alamayan, hiçbir zaman refah içinde yaşamayan binlerce insan var.
Kahve içme, hayvansal ürün tüketme, çikolata yeme, pet şişe alma... Sömürüye, zulüme ortak olacağın hiçbir şeyi yapmamak hiç kolay değil. İçinde yaşadığımız sistem zaten sömürü ve zulüm sistemi. Ancak sistemden çıkarak bu tertemiz, ahlaklı yaşamı kucaklayabiliriz. Uzak bir köyde kendi patateslerimizi büyüterek.
Yani, belki de bu dünyada tamamen ahlaklı bir yaşam imkansızdır. Belki bu dünyada tamamen mutlu olmak imkansızdır. Belki Nirvana, bu dünyada mümkün değildir. :)