Algernon ve Gordon Etkisi
2024 44. kitabı
Okunma: 09 Eylül 2024 12:03
Kitap okumayı seven her okurun şans vermesi gereken farklı konusu ve yazım diliyle sizi hemen içine çekebilecek güzel bir eserle karşı karşıyayız. Bu kitabı okurken hem toplumda 'Gerizekalı/moron vs.' olarak nitelendirilen hem de 'Üstün zekalı/dahi' olarak gördüğümüz insanların iç dünyasına misafir oluyoruz. Hem de bu dünyalara sadece bir karakter "Charlie Gordon" sayesinde tanıklık ediyoruz. Öncelikle kitabı ek bir araştırmaya ihtiyaç duymadan okuyabilmek için temel düzeydeki bazı psikolojik kavramlara hakim olmak gerektiğini söylemem gerek. Şahsen ben bir psikolojik danışman olarak kendi uzmanlık alanıma dair terimler ile okuma yapmaktan çok keyif aldığımı söyleyebilirim. Kitap ayni zamanda psikoloji alanında yapılan araştırmaların arka planını görmemize de yardımcı oluyor. Bu deneylerde kullanılan hayvanların, insanların dünyasını yakından tanıma fırsatı buluyoruz. Ayrıca psikoloji alanında ün salmış akademisyenlerin ve yürüttükleri çalışmaların masumiyetiyle ilgili bazı etik problemlerle karşı karşıya kalıyoruz. Bilim ve insanlık icin yapıldığı öne sürülen çalışmaların gerçekten bilime ve insanlığa katkısı olması için ne fedakarlıklar yapılması gerektiğine şahit oluyoruz. Fakat şimdiye kadar söylediklerim kitabın yalnızca yan temalarını oluşturuyor. Kitabın ana temasını ise kendisini dışsal bir perspektifle görme kabiliyetine ulaşan Charlie'nin duygu ve düşünceleri oluşturuyor. Charlie kitabın farklı bölümlerinde zeka seviyesindeki ani inişler ve çıkışlar sebebiyle çoğu zaman çevresindeki dünyadan ve insanlardan kopuyor. Charlie yalnızlığı hakkında düşünürken çoğu zaman aslında bu durumları toplumdan tam olarak ayrışmamış veya başka sebeplerle dışlanmamış bizlerin de yaşadığını fark ediyoruz. Olduğumuz halimizle, tam olarak kendimiz kalarak topluma kendimizi kabul ettirmemizin ne kadar da zor olduğunu yeniden keşfediyoruz. Aynı zamanda Charlie bize aşkın ve karşılıksız sevmenin, sevilme ihtiyacının evrensel bir insan ihtiyacı olduğunu bir kere daha hatırlatıyor. Onun da başından geçici romantik ilişkiler ve gerçek aşk olarak tanımladığı bazı deneyimler geçiyor. Bu sayede bizler de bu olguların farkına tekrardan varmış oluyoruz. Aslında kitap ile söylenecek bütün şeyler elbette sadece bunlarla sınırlı değil. Son olarak kitaba bir kütüphanede veya bir arkadaşınızın elinde rast gelirseniz okumadan geçmeyin diyeceğim. Ve olur da Algernonun mezarına rast gelirseniz bir demet çiçek de siz bırakın
2024 Okuma Raporları
Algernon'a ÇiçeklerDaniel Keyes · Koridor Yayıncılık · 202536,5bin okunma