2024 13. kitabı
Okunma: 16 Temmuz 2024 00:00
Herkese merhaba bugün Modern Klasikler Dizisinin 22. kitabıyla karşınızdayım. Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu’nu ikinci okuyuşum oldu ve Stefan Zweig bende aynı etkiyi bırakmayı başardı. Fazlasıyla duygu yüklü bir kitap, bu kadar derin sevilebilir mi acaba? Tanınmış roman yazarı R’ye doğum gününde gelen bir yığın mektubun içinde öyle bir mektup vardır ki üzerinde gönderene ait hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Çok ilgi çekici gelen bu mektubu ilk sırada okumaya başlar R. Mektubun başında ‘Sana, beni asla tanımamış olan sana…‘yazıyordur. 13 yaşından beri R’ye aşık olan bir kadındır mektubu gönderen. Yıllar önce, yaşadığı apartmanın karşı dairesine taşınmış olan R. ile ilk tanışma anından başlar anlatmaya kadın. 13 yaşının verdiği çocuksu, masum hayaller ile aşkını içinde yaşamıştır. Araya yıllar girse bile içinde filizlenen aşkı yeşertmiştir. Peki neden yıllar sonra mektup yazmaya karar verir? Onca yıl sonra niye aşkını açıklama gereği duyar? Tüm sorular elbette ki kitapta. Stefan Zweig gerçekten duyguları sonuna kadar yaşayan bir yazar. Zaten ölümü ile de bunu daha açık anlayabiliyoruz. Bir kadının gözünden yaşadıklarını böylesine gerçeklikle aktarması hayran olunmayacak gibi değildi. Kitap ile uyarlanmış @cagdasserter ‘in tiyatro oyununu da izlemiştim. Performansına hayran kalmıştım. İkinci okuyuşumda hep gözümde o sahneler belirdi. Sizlere de tavsiye ediyorum. #alıntı Bu, hayatına kaçarcasına, neredeyse hırsızlamq bir bakıştı, çünkü sadık Johann, tam bir gözlem yapmamı hiç kuşkusuz engellerdi, fakat ben o tek bakışla bütün atmosferi içime çektim ve böylece hem uyanıkken hem de uyurken gördüğüm sonsuz rüyalarım için gerekli besini almış oldum. Ve insanların arasında yalnız olmaktan daha korkunç bir şey yoktur.
Bilinmeyen Bir Kadının MektubuStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022266,5bin okunma