2024 11. kitabı
Okunma: 07 Eylül 2024 03:15
Selamlar! Öncelikle incelemeleri okurken spoiler almaktan ve kitaba hevesimin, ilgimin azalmasından nefret ederim. Bu kitabı okurken de spoilersiz okudum o yüzden öyle kısa ve öz bir inceleme yazmak istiyorum. George Orwell’in kaleminden çıkan bu muhteşem kurgu, ismi gibi 1984 yılında geçen bir distopyadır. Her ne kadar geçmiş bir tarih olsa da bu distopya, bizim gelecekte çığlık çığlığa uyanacağımız ve gerçekleşmesi muhtemel kabuslarımızın başında gelir. Kurgunun geçtiği Okyanusya’ da yönetim, insanlar üzerindeki hakimiyetin ne kadar ileri gidebileceğini, her geçen gün artan baskıyla test eder. Yönetimde olan Parti; nereye bakarsan bak göz göze geldiğin Büyük Birader afişleri, 7/24 açık olması zorunlu kılınan Tele-ekranların (evde, iş yerlerinde, meydanlarda yani kısacası her yerde) insanları izlemesi, her yerde sizi dinleyen mikrofonlar ve Düşünce polisleri tehlike olarak görülen düşünmeyi tabiri caizse yasaklamaktadır! Parti’nin istemediği düşüncelere sahip olanlar; tele-ekranlarla, mikrofonlarla, casuslarla ve casus gibi yetiştirilen çocuklarının ispiyonlarıyla belirlenip “düşünce suçu” işlemiş sayılmakta ve cezalandırılmaktadır. İnsanların düşünmesini engelleyen kısıtlı kelime dağarcığına sahip Yenidil ve bütün yazılı kaynakların, tarihi olayların ve bilgilerin geçmişe ait olmasına rağmen partiye uygun değiştirilmesiyle geleceğin değiştirileceğine inanan yönetim sınırları zorlamaktadır! Öyle ki, çiftdüşün (aynı anda iki zıt düşünceye sahip olmak) gibi uydurulmuş kelimelerle halkın kafası koyun otlatılacak boş tarlaya dönüştürülmektedir. Bu partinin çalışanlarından olan ve geçmişi değiştirme göreviyle partide yazılar yazan Winston, her geçen gün yaşadıklarının ağırlığı altında ezilmekte ve başkaldırma arzusuna engel olamamaktadır. Aşkı yasaklayan ve cinselliği sadece üreme aracı olarak dayatan bu distopyada başkarakter Winston aşkı bulur fakat aşk bu sıkıyönetimin kıskacından kurtulabilecek mi? Okurken insanı endişeleriyle baş başa bırakan bu kitap ‘Böyle bir dünyada yaşasaydım ne yapardım?’ düşüncesiyle etkisi altına almaktadır. Her ne kadar okurken üzerimde bir ağırlık hissetsem de çok beğendiğim bir kitap oldu. İyi okumalar!
1984George Orwell · Kapra Yayıncılık · 2021199,9bin okunma
Mükemmel bir yorum ve inceleme😊 kalemine sağlık🌸🙏
Elifnur Taş
Teşekkürler 🤗