2024 11. kitabı
Okunma: 07 Eylül 2024 03:15
Selamlar! Öncelikle incelemeleri okurken spoiler almaktan ve kitaba hevesimin, ilgimin azalmasından nefret ederim. Bu kitabı okurken de spoilersiz okudum o yüzden öyle kısa ve öz bir inceleme yazmak istiyorum. George Orwell’in kaleminden çıkan bu muhteşem kurgu, ismi gibi 1984 yılında geçen bir distopyadır. Her ne kadar geçmiş bir tarih olsa da bu distopya, bizim gelecekte çığlık çığlığa uyanacağımız ve gerçekleşmesi muhtemel kabuslarımızın başında gelir. Kurgunun geçtiği Okyanusya’ da yönetim, insanlar üzerindeki hakimiyetin ne kadar ileri gidebileceğini, her geçen gün artan baskıyla test eder. Yönetimde olan Parti; nereye bakarsan bak göz göze geldiğin Büyük Birader afişleri, 7/24 açık olması zorunlu kılınan Tele-ekranların (evde, iş yerlerinde, meydanlarda yani kısacası her yerde) insanları izlemesi, her yerde sizi dinleyen mikrofonlar ve Düşünce polisleri tehlike olarak görülen düşünmeyi tabiri caizse yasaklamaktadır! Parti’nin istemediği düşüncelere sahip olanlar; tele-ekranlarla, mikrofonlarla, casuslarla ve casus gibi yetiştirilen çocuklarının ispiyonlarıyla belirlenip “düşünce suçu” işlemiş sayılmakta ve cezalandırılmaktadır. İnsanların düşünmesini engelleyen kısıtlı kelime dağarcığına sahip Yenidil ve bütün yazılı kaynakların, tarihi olayların ve bilgilerin geçmişe ait olmasına rağmen partiye uygun değiştirilmesiyle geleceğin değiştirileceğine inanan yönetim sınırları zorlamaktadır! Öyle ki, çiftdüşün (aynı anda iki zıt düşünceye sahip olmak) gibi uydurulmuş kelimelerle halkın kafası koyun otlatılacak boş tarlaya dönüştürülmektedir. Bu partinin çalışanlarından olan ve geçmişi değiştirme göreviyle partide yazılar yazan Winston, her geçen gün yaşadıklarının ağırlığı altında ezilmekte ve başkaldırma arzusuna engel olamamaktadır. Aşkı yasaklayan ve cinselliği
1984
2023 24. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2023 14:22
Elimden geldiğince sıfır spoilerla bir inceleme yazmak istiyorum çünkü ben kitabı hakkında neredeyse hiçbir şey bilmeden sıfır spoilerla okudum ve beni çok derinden etkiledi sizleri de aynı şekilde etkilemesini isterim. Kitap geçmişin unutturulduğu bir toplumda geçiyor, başkarakterimiz Winston ise geçmişi tamamen unutturamadıkları, Parti tarafından yasaklanan düşünme eylemini bırakamayanlardan. Tele-ekran denen şeylerle toplumun her hareketi gözetim altında tutuluyor, tüm halk Büyük Birader bayılıyor ve devletin başında Büyük Birader var. Savaş Barıştır gibi çelişkili propagandaları bulunan bir partinin başkanı Büyük Birader... Bence yukarıdakiler merak duygusunu uyandırmaya yetecek ölçüde. Parti'nin yok etmek istediği merak duygusunu (: Kitabı okurken hissettiklerim: Bence çok acımasız bir kitap. Kitabın henüz ortalarındayken üstümden tır geçmiş gibi hissettirdi, beni fazlasıyla düşündürdü. Kitap boyunca çiftdüşün yaptım ve çiftüşünde yalanın ön plana çıktığı görmeme rağmen.. Karakterlere fazlasıyla bağlandım; onları anladım, onların yerinde olsam tam onlar gibi hareket ediceğimin bilincindeyim ama onlara çok sinirlendim. En büyük korkum Winston'un da en büyük korkusuydu ve okurken acı çektim. Kısaca söylemem gerekirse huzur, mutluluk, korku, acı bu duyguların hepsini hissettim belki daha fazlasını. Son olarak kitap bence ağır bir kitap, okuma sürecimi bir haftaya yaymama rağmen bittiğinde zihnen çok yorulduğumi hissettim. Tabi herkesi böyle etkilemeye bilir ama bence ağır bir kitaptı ve sanırım artık en sevdiğim kitap. Hepinize iyi okumalarr
2024 1. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2024 11:38
19841984 normal bir çevrede büyüyüp normal hayatlara tanık olmuş herkes için çarpıcı bir kitap, Kürtler hariç. Bu kitabın değerlendirmelerinin çoğunda bunun bir distopya olduğu vurgulanır, gerçek olamayacak kadar dehşet verici bir sistemde yaşayan ya da yaşadığını zanneden insanların anlatıldığı, iktidarların kitleleri nasıl manipüle ettiğini gerizekalıya anlatır gibi anlatmış. Bu bakımdan okunması gereken ama okuduktan sonra sindirilmesi ve içselleştirilmesi gereken bir kitap, aksi durumda sadece okudum demek için okunmuş ve bu büyük esere yazık edilmiş olur. Gelelim ilk cümlede Kürtler hariç dediğim noktaya; ön yargılardan bağımsız okunup genel bir yakın tarih bilgisiyle değerlendirildiğinde bu kitapta distopya denilen durumun Kürtler için olağan ve hayatın gerçeği olduğu görülebilir. Sadece Kürtler de değil nazi almanyasındaki bir yahudi için de bu kitabın bir çarpıcı tarafı olmaz çünkü daha beterini yaşamış ya da tanık olmuştur. Biraz açarsak kitapta düşünce suçlularının öldürülüp yok edildiğini nihayetinde buharlaştırıldıkları anlatılır, bu bölümü okurken faili meçhul cinayetleri göz önünde bulundurmayı bilmek gerek. Kahramanın ceza evinde işkence görüp iktidarın yanlışlarını doğru kabul etmeye zorlanması Diyarbakır 5 nolu cezaevinin yanında devede kulak kalır. Tek bir fark var arada, kitabın kahramanı işkenceler neticesinde teslimiyeti kabul etse de Diyarbakır cezaevinde “teslimiyet ihanete, direniş zafere götürür.” düşüncesi işkencecilere yapmak istedikleri fikirsel tahribatı yapma imkanı tanımamıştır. Medyanın günün her saati iktidarın dışındaki herkesi düşman ilan ettiği ve her fırsatta iktidarı zihinlere yerleştirdiği, özellikle düşünce ve ifade özgürlüğünün olmadığı bir toplumda her okuyucu bu kitapta mutlaka kendinden yada ülkesinden bir parça bulacaktır.
Sosyoloji
2022 15. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2022 23:35
Okuduktan sonra hayata bakış açımı büyük ölçüde değiştiren bir kitap olmuştur. Hayvan Çiftliği' ni de okudukran sonra açıkcası bir daha distopya okumaya cesaret edemedim.
1984George Orwell · Kapra Yayıncılık · 2021199,9bin okunma
Kullandığın dil kadar düşünebilirsin.
2024 2. kitabı
Okunma: 30 Aralık 2024 17:30
1984, George Orwell'in son ve en meşhur yapıtı. Üzerine çok şey söylenilebilir. Yaşadığımız zaman ile pek çok benzerlikler bulunabilir. Ama benim en zekice bulduğum kısım "Yenisöylev" kısmı idi. Dilden kelimeleri atrak insanları düşünemez hale getirmek. Bizim yaptığımız da bu değil mi? Dilimize yerleşmiş nice kelimeyi atıp onlarca kelimeyi bir kelime ile değiştirdik. Dilimizi sadeleştirirken düşünce dünyamızı da sınırladık. Bize "Eskisöylev" lazım. Lugat öğrenmemiz ve daha fazla kelime ile konuşup düşünmemiz lazım. O zaman düşünce dünyamız zenginleşir, ufkumuz genişler.
Edebiyat & Roman
2024 126. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2024 01:43
Her şey 1984 yılında geçer. Birbiriyle mütemadiyen savaşan üç büyük gücün elinde bölünmüş bir dünya, mutlak güce sahip bir Parti, kapanması yasak tele-ekranlarla her hareketi denetleyen Düşünce Polisi, her şeyi izleyen Büyük Birader ve diğer tüm düşünce biçimlerini imkânsız hale getirmek için oluşturulan 'Yenidil'. Gerçek Bakanlığı'nın altındaki Arşiv Bölümü'nün gözlerden ırak odalarında, Parti'nin ihtiyaçlarına göre geçmişi yeniden yazan Winston Smith'in oyununda arka plan bu kâbustur işte. Herkesi dilediği gibi kontrol eden totaliter dünyaya karşı içinde isyan tohumları büyüyen Winston, hakikat ve özgürlüğe duyduğu özlemin yanında aşka da kayıtsız kalamayacaktır.
George Owrell-1984 İnceleme
2023 22. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2023 19:31
Uzun zamandır okumak istediğim eserlerdendi. Bana göre eser bundan 100 200 yıl sonrada okunacak. Artık bir klassik diye biliriz bence. Owrellin iki meşhur eserinden biri. Belkide en meşhuru. Kitapda sosyalizm,kominizm ve faşizim eleştirisi var. Hikayeyi çok anlatmak istemiyorum zaten çoğu insan hikayeyi biliyor. Beni en çok etkileyen bir kaç yeri anlatmak istiyorum. Parti insanların nefretini uzak tutmak için daima savaşlar yapiyor. Savaş bir nevi milleti birleştiren bir şeydir. Bunun için diktatör rejimler nefreti kendi uzerlerine çekmemek için her zaman bir düşman berirleyip ona karşı insanları kışkırtıyor. Bu savaş ne kadar devam ederse o kadar gücü elinde tutuyor. Yeni rejimler her zaman önceki rejimi karalar. Bu su götürmez bir gerçekdir. Bunun için tarihi sahteleştirirlerde. Stalin dönemi Rusyasında sık-sık olan bir şeydi. Tarih baştan yeniden yazılırdı. Kitapda da dediği gibi:" Şimdiyi kontrol eden geçmişide kontrol eder." "Sürü piskolojisi" bu sözü sık-sık duymuşsunuzdur. Gerçekden insanlar manipule edilmeye oldukca açıklar. Özellikle bir topluluk halinde olduklarında. Kitabın baş karakteri Winston parti propoqandasından nefret ediyordu. Ancak rejim duşmanı Goldseyne karşı nefret saatinde kendini tutamiyordu. Oda diğer insanlarla beraber çağırıp bağırıyordu. Bu isteğe ne kadar karşı çıkmak istesede mani olamıyordu. İnsanın değişmez doğası bu. Şimdiden herkese iyi okumalar dilerim.
2022 179. kitabı
Okunma: 17 Kasım 2022 07:53
Çok satanlar listelerinde uzun zamandır üst sıralarda yer alan 1984 kitabını sonunda okumak nasib oldu :) Günümüz fantastik edebiyat dünyasının bir nevi muadili diyebileceğim ütopik bir dünyayı ele alan romanımız , çoğunluğun bildiği üzere duygunun , sevginin olmadığı nefretin tüm hisleri kapladığı , her an izlendiğini bilen insanın kendini Büyük Birader’e adadığı , düşünmenin yasak olduğu , kelimelerin azaldılarak zihinleri daraltmayı hedef alan yeni dil oluşumunun egemen olduğu bir toplumda farklı olmaya izin verilmemenin kitabı 1984… Ee peki böyle bir kitapta iyi m peki ? Açıkça söyleyeyim günümüz Rusya , Kore hatta zaman zaman ülkemizde yaşanan olayları kitaba bağlayarak , aa işte ta 1970’lerde bu günleri görmüş yazar diyerek popüler bir eser haline getirildiğini düşünüyorum 1984’ün. Edebi olarak başarılı olduğunu düşünemediğim , anlatımında akıcılığın eksik olduğu , merak için okunulacak sosyolojik bir kitap.
2023 2. kitabı
Okunma: 02 Aralık 2023 22:58
"Geçmişi kontrol eden, geleceği kontrol eder. Şimdiki zamanı kontrol eden, geçmişi kontrol eder" düşüncesinde olan bir sistem devamlı geçmişi kendi istediği gibi değiştirmekle geleceği şekillendiriyor. Her kes, düşünceler bile izleniyor. Kendi kurdukları sisteme karşı düşüncelerinde bile karşı çıkan her kes cezalandırılıyor. Ama bu cezalandırma, karşı çıkanların yok edilmesi, geçmişden ders çıkarılarak farklı bir yöntemle uygulanıyor. Sistem düşmanlarını herkesin gözleri önünde öldüren Ortaçağ Engizisyonu gibi ölümsüzleşdirmiyor. Kurbanları sahip oldukları tüm haysiyyeti kaybetmeden halka açık duruşmaya çıkarmayan Alman Naziler ve Rus komünistler gibi de yapmıyor, çünki onların sorunu da itirafların doğru olmadığı ve zorlamayla elde edildiğinin anlaşılmasıydı. Bu sistemde ise tüm itiraflar gerçektir. Bu sistem olumsuz itaatle ve haysiyetsiz bir kabullenmeyle ilgilenmiyor. Bu sisteme teslim olduğunda, sisteme karşı çıkan düşünceler tamamen kendi iradeleri ile gelmeliler.
İnsan ve Toplum
2023 19. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2023 13:19
İnsanı insana kul yapan tüm zalim, diktatör, sömürgeci rejimlere ve haddini aşmış ilahlık taslayan küfür, şirk sistemli otoritelere karşı tıpkı zamanın da kadisiye savaşında İran orduları komutanı Rüsteme ; Rebi bin Amir'in dediği gibi:Biz, Allah’ın, insanları kula kul olmaktan kendisine kulluğa, dünyanın darlığından ahiretin genişliğine ve batıl dinlerin zulmünden İslâm’ın adaletine çıkaralım diye gönderdiği bir toplumuz. Düşüncesini taşıyan yüce bir davanın neferleri olunmadığı sürece ,kanımızı emen ,emeklerimizi sömüren yönetimlerin tebası olmaya müstehak oluruz

George OrwellYazar · 77 kitap
1903'te Hindistan'ın Bengal eyaletinin Montihari kentinde doğdu. Ailesiyle birlikte İngiltere'ye döndükten sonra, öğrenimini Eton College'de tamamladı. Gerçek adı Eric Arthur olan Orwell, 1922-27 yılları arasında Hindistan İmparatorluk Polisi olarak görev yaptı. Ancak, İmparatorluk yönetiminin içyüzünü görünce istifa etti. 1950'de yayımladığı Bir Fili Vurmak adlı kitabı, sömürge memurlarının davranışlarını eleştiren makalelerin derlemesidir. İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru yazdığı Hayvan Çiftliği, Stalin rejimine karşı sert bir taşlamadır. Orwell'in en çok tanınan yapıtlarından Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, bilim-kurgu türünün klasik örneklerinden biri olmanın yanı sıra, modern dünyayı protesto eden bir romandır. Burma Günleri ise, Orwell'in Burma'daki (bugünkü Myanmar) İngiliz sömürgeciliğini dile getirdiği ilk kitabıdır. Orwell, 1950'de Londra'da öldü.