2021 17. kitabı
Okunma: 16 Ekim 2021 10:45
Çoğu hikâyede şaşmaz gerçekler vardır; ana karakterler ölmez, amacına ulaşırlar, bekleneni verirler ve okuyucuyu üzmezler. Fakat bazı hikayeler vardır ki okuyucuyu sarsar. İşte 1984 böyle bir hikâye. Daha önce aldığım bazı tavsiyelere göre önce Cesur Yeni Dünya’yı okudum daha sonra 1984’ü. Evet bu doğru bir öneri oldu ve ben de iyi ki böyle yapmışım. Cesur Yeni Dünya’daki dünya 1984’e göre bir tık daha iyileştirilmiş diyebilirim. Bu da sertlik açısından kademesel okuma fırsatını veriyor bize. Bu yüzden arada kalanlar bence de ilk olarak Cesur Yeni Dünya’yı okumalı. Ama Cesur Yeni Dünya’nın daha hafif daha az etkileyici olduğu düşünülmesin, açıkçası beni 1984’e göre daha çok etkilediğini söyleyebilirim. Bundan 73 yıl önce yazılmış bir distopya bana ancak bu kadar bugünü anımsatabilirdi. Çağını aşan fikirleri okumak, insanı gerçekten esere hayran bıraktırıyor ve yazara hayret ettiriyor. Ve ne mutlu ki eser hak ettiği değeri bunca yıl sonra hala koruyor. Kitabın olumsuz bir yanı var ki; konusu çok ağır işliyor ve asla merak ettirmiyor. Bu kadar etkilendiğim bir kitabı okurken nasıl bu kadar zorlandım ben de şaşıyorum doğrusu. Okumak isteyenler bence araya çerezlik kitaplar sokup 1984’ü yavaş yavaş sindire sindire okusunlar, diğer türlü bu kitaptan sıkılmak çok kolay. Uzun süre sonunda olsa da bu kitabı okuduğum ve kitap dağarcığıma kattığım için mutluyum. Düşündürücü, eğitici, ders niteliğinde bir yapıt. Bizim de buradan çıkarmamız gereken dersler çok fazla. Yoksa gidişatımızın Winston ya da daha kötüsü Julia’dan bir farkı kalmayacak. Herkesin düşündüğü, haklarına sahip çıktığı ve bu hayata bir kere geldiğimizi ve bizden kıymetlisinin olmadığını (saygı çerçevesinde) fark ettiği bir dünya diliyorum hepimize.
1948'de Günümüzün Siyasetini Ele Alan George Orwell
·304 syf.·
2022 16. kitabı
1984, distopik bir evrende tek bir partinin hüküm sürdüğü ve partinin aldığı kararların sorgulanma ve itiraza tutulmadan uyguladındığı bir dünyayı ele alır. Bu distopik ülkede; ülkenin en değer verilen, en önemli kişisi olan ''BÜYÜK AĞABEY'' adlı bir otoriter vardır.İnsanlar üzerinde sonsuz baskı kurmakta, hatta onları ülkenin her br köşesine yerleştirilmiş ''tele-ekranlar'' ile izlemektedir. Başkarakter Winston Smith, dışarıda bir slogan ile karşılaşır; Savaş Barıştır Özgürlük Köleliktir Cehalet Kuvvettir Bu üç öğreti de ugulanan rejimin en güzel özetidir. ''Savaş Barıştır''. İki uç kelime birbirlerine uydurulmuş haldedir. Devletler hiçbir zaman barış içinde değillerdir. Barış var ise kazanç, kaynak, toprak yok demektir.Savaşta ise bunlar kazanılır ve barış yok olur. Bu iki kavramın birbirine ihtiyacı vardır. ''Özgürlük Köleliktir''. Bir insan herhangi bir partinin, otoritenin baskısından kurtularak yaşarsa, o kişi kendisinin kölesi olur. Hiçbir şey uğruna yaşar ve sadece kendi isteklerini gerçekleştirmek adına kendi baskısını kurar. Bu devlete çalışan birisi kendi köleliğinden kurtularak özgür olur. ''Cehalet Kuvvettir''. Bu öğreti açık bir şekilde bir devletin kararlarını ne kadar sorgulamazsak, kararları hakkında ne kadar az bilgi sahibi olursak devletin o kadar güçlü ve kudretli bir hal alacağını ifade etmektedir. Her şey yolundaydı, mücadele bitmişti. Benliğine karşı zafer kazanmıştı. BÜYÜK AĞABEY'i seviyordu... 1984, günümüz dünyasının devletlerinin evrilmeye başladığı baskıcı ve otoriter anlayışı ele alan, totaliter rejimi eleştiren mükemmel bir kitaptır. 1984
2021 10. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2021 22:22
Her şeyinizin denetlendiği bir devlette yaşadığınızı düşünün. Düşündüklerinizden, düşünmediklerinizden, hatta uykuda sayıkladığınız kelimelerden, yazdıklarınızdan,okuduklarınızdan, sevdiginiz insanlardan, çizdiklerinizden, attığınız adımlardan ve hatta atmadıklarınızdan bile sorumlusunuz. Kitapta ”Big Brother – Büyük Birader” var. Ve bu Büyük Birader için çalışan çeşitli ajanlar, düşünce suçu işlersiniz diye sizi her an tutuklayıp buharlaştırarak yok edecek olan düşünce polisleri var. İşte George Orwell kitabında böyle bir dünya tasarlamış. Aslında bana göre bir alarm kurmuş. Geleceğimiz için hepimizi çok önceden uyarmış. Kitabı okuyunca ne demek istediğimi daha iyi anlıyacaksınız.
1984George Orwell · Anonim Yayınları · 2021199,9bin okunma
Uyanma Vakti Geldi Tatlım!
2021 38. kitabı
Okunma: 26 Temmuz 2021 18:35
İnsan yönetimi, tarım devriminden itibaren hep sorun olmuştur. Hatta savaşların temel nedeni de iktidarı ele geçirme hırsıdır. Ve ne olursa olsun sonuç hiçbir zaman değişmez, insanlık sonsuz bir savaş döngüsü içindedir. Daima birileri iktidardan memnun kalmaz, onu ele geçirmek için halkla beraber savaşır, iktidarı ele geçirdikten sonra ise devirdiği güç gibi davranmaya devam eder. Olan hep halka olur. Bu döngüyü değiştirebilecek güçe sahip olmalarına rağmen bunun farkında olmadıktan sonra kullanılmaya da devam edecektir. Sistem ne kadar değişirse değişsin halkın farkındalığı olmadıktan sonra yapılan tüm devrim ve başkaldırılar boşuna olacaktır. 1984 bu yönüyle inanılmaz derecede etkili bir kitap. Halkın uyanması gerçeğini suratımıza adeta tükürüyor. Kitapta üçüncü dünya savaşı sonrası bölünmüş olan üç ülkeden birinde, Okyanusya'da geçmektedir. Bu öyle bir ülkedir ki, eğlence tamamen yasak ve sadece sistemin size izin verdiği şeyleri yapabiliyorsunuz. Öyle ki duygular bile yasak ve düşündüğünüze ya da kendi kendinize dalıp gittiğinize dair bir mimik gösterirseniz Düşünce Polisi adlı kişiler sizi derhal yakalıyor ve yeryüzünden adeta yok ediliyorsunuz. Tele ekran adı verilen televizyonlardan 7/24 izlenip dinlendiğiniz için de bu yakalamalar oldukça kolay oluyor. Yasaklar öyle seviyelerdeki sadece aşık olduğunuz için sevişmeniz bile yasak. Yalnızca çocuk yapıp sistemin işine yarayabilecek "koyunlar" doğurmanız için evlenebilirsiniz. Sistemin başındaki Big Brother'a yalnızca itaat etmeniz yeterli değil ayrıca onu sevmeniz de gerekiyor. İşte sistem diğer tüm başarısız yönetim şekillerinin açığını bu şekilde buluyor. Diğer yönetimlerde yalnızca itaat var fakat Parti'nin yönetiminde Big Brother'ı deli gibi sevmeniz de gerekiyor. Böylelikle bulunduğunuz kötü durumun üstü
1984George Orwell · Anonim Yayınları · 2021199,9bin okunma
"İnsan Sevmekten Çok Anlaşılmayı istiyordu Belki de " !
2023 18. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2023 15:57
Merhaba Sevgili Okurlar ... 1984… Bu tarihte geçmeyen ama bu tarihi ve günümüzü öngörebilen bir distopya. Asıl adı Erich Arthur olan George Orwell tarafından yazılan 1984, distopik ve bilim kurgu romanıdır. Kitap, içerik olarak geçmiş dönemlerde yaşanmış toplumsal olaylara karşı eleştiri niteliği de taşır.Bir dilin milletler için ne kadar önemli olduğu kitaptan çıkarılacak en önemli sonuçlarda bir tanesidir. Millet olarak var olmanın en temel koşulu diline sahip çıkmaktır. Geçmişte yaşanılan olaylar ancak dil sayesinde korunabilir. Atatürk’ün de dediği gibi “Dil bir milletin hafızasıdır” Winston’da bir dış parti üyesidir. Nefret haftalarının birinde, partiye çok bağlı görünen fakat öyle olmayan Julıa’yla bir ilişkiye başlar. İnsanlar arasındaki ilşkiler de yasaktır. Duygusallığa hiçbir şekilde izin verilmez. Tek gerçek vardır o da partiye bağlılıktır. Evlilikler bile izin alınarak ve sadece partiye birey yetiştirmek amacıyla yapılır. Winston ve Julia bir süre sonra, düşünce polisi tarafından tutuklanır. Çeşitli şekillerde, bilinçleri kaybolana kadar işkencelere maruz kalırlar. En sonunda birbirlerine bile ihanet ederler. Yapılan bu işkenceler sonunda partiyi ve Büyük Birader’i kabullenir ve serbest bırakılırlar. Kesinlikle okunması gereken kitaplardan birtanesidir ... .”Hayatında ilk kez, bir şeyi gizli tutmak istiyorsan onu kendinden de gizlemen gerektiğini anlıyordu.” (syf 305) ”İnsan, ardında tek bir iz bile, bir kağıt parçasına karalanmış tek bir adsız sözcük bile bırakamadıktan sonra, geleceğe nasıl seslenebilirdi? (syf 39) Hepinize keyifli okumalar dilerim ...
tavsiye ediyorum kesinlikle okumalısınız
2021 2. kitabı
Okunma: 10 Temmuz 2021 00:41
Distopya denildiğinde bugün akla gelen en temel eser 1984. Kitabın en iyi distopya olmasının nedeni Orwell'in kurguladığı dünya, geçmişin kontrol altına alındığı, karanlık baskıcı bir yönetim ve bu yönetime tüm benlikleriyle inanan insanlar, yada inanmak zorunda kalanlar.. İnsanın üzerine kabus gibi çöken bir distopya.. Bir bakımdan ütopya fikrinin imkansızlığınw karşı geliştirilen ütopya. Şimdi ki yaşantımızın bir önizlemesi olarak kabul edebiliriz. Akıllara durgunluk veren düşünceler ve bu düşünceleri gerçekleştirmek için yapılan aklın sınırlarını zorlayan eylemler.. Kitabı okurken içinizden söyleyeceğiniz cümle "Bu söylentiler şimdi de var" Örneğin tele ekranlardan insanların izlenmesi dinlenmesi durumuna şimdilerde örneğin bir ayakkabı almak istediğinizi söyleyin girdiğiniz tüm sitelerde uygulamalarda ayakkabı reklamları görürsünüz... :) Anlatılan yıldan çok önce yazılmış olmasına rağmen tahminleri tahlilleri değerlendirmeleri sentezleri oluşturulmuş muazzam bir eser. Okunduğunda pişman olunmayacak hatta defalarca okunabilecek ve okunması gereken bir kitap. Yazarların anlattığı dünya içimde olumsuz ve mutsuzluk hissi bıraktı, Baş kahraman Winston'un düşünce yapısı, hayata bakışı, düşünce özgürlüğü, benlikleriyle yaşadıkları esaretten kurtulmak istemesi ve sonra yaşadığı durumlar içimde feci şekilde hüzün bıraktı, Yaşanılan dünya da düşünce özgürlüğünün toplumu değiştirme ve bilincin uyanması bir kişide nelere mal olduğunu anlıyorsunuz.. Aslında 2 günde en kötü ihtimalle 3 gün de bitirilecek bir kitap, ama bu haftayı hasta geçirdiğim için kalkıp okuyamadım, ama öyle birşey ki aklım orada, o kitabın içinde, Winston'un hikayesinde, Büyük Ağabeyde.. O derece sürükleyici ve merak uyandırıcı bir kitap. Tavsiye ediyorum kesinlikle okumalısınız. Teşekkürler George
1000k
2021 16. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2021 23:02
Okuduklarım ütopik bir konunun anlatımı mıydı? Bireysel bir karardır ve bu konudaki kararlara saygılıyım. Ancak kitabın ruhu boğup köşeye fırlatıveren distopyası benim günümüzle bağlantı kurmama sebep oldu. . Büyük Biraber e itaati önce korku belirler. İliklerine kadar korktuğun şey sana istenilen çoğu şeyi yaptırır. Acı... Sınırı olmayan, ölümden bir milim öncesine kadar götüren acı. İki artı iki beş de olur ,tarih yok da olur. Ama aşk.. O yok edilmeden hiç bir beyne hükmedemezsin. O bittiğinde uyuşmaya hazır, kıvrımlardan ibaret ,ölü bedeni kadar sert bir kafatasınız vardır artık. . 🛏Özgürlüğün kölelik olduğu bir evren, Duygularınızı özgürce yaşarken , kendinizi anlatabildikçe, yazabildikçe bir deftere, hislerinizi birilerine aktardıkça, varolduğunuzu kanıtlarsınız kendinize. Sonra bir başkasının sizi keşfetmeye başlamasıyla köleleşirsiniz. Artık birilerinin zihnindesinizdir.. ve kölesinizdir... . 🖥Ekranlarla dolu bir dünya da bu kurgunun gerçek olması an meselesi olabilir, belki bir kaç gün sonra belki aylar sonra. Ne zaman olacağını bilemezsiniz ama olmadan bir kaç saniye önce anlayabiliriz herhalde? #ilkaycabiryorum
·304 syf.·
2022 19. kitabı
Kitap distopya, siyaset, psikolojik bir roman. İnsanların nasıl yalnızlaştığını nasıl tüm hislerini kaybettiğini nasıl geçmişini hatırlamadığını gücün tek bir siyasi partide olduğunu anlatıyor. Çocukları ailelerini ispiyonlamaya yönlendiriliyor ailenin güven duygusunu ortadan kaldırıyorlar İnsanların birbirini sevmesi farklı bir münasebette bulunması kesinlikle yasak evlilikler üreme amaçlı yapılıyor ve birbirine bir şey hissetmeyen insanlar arasında oluyor. Her yerde izleniyorsunuz rahat hiçbir şey yapma olasılığınız yok her yere Partinin amacı Büyük Ağabey dedikleri parti adamına hizmet edecek köleler yetiştirmek. İnsanlara verilen kişisel bakım ürünleri düşük kalitede yiyecekler rezil durumda insanların zevk alacağı yiyeceklerin hepsi karaborsada ,her insan tek tip kıyafet giyiyor insanların zevk alacağı her şeyi kısıtlamışlar. bireysellik öldürülmüş insanlar robotlaşmış sürekli izleniyorsun tele ekranlardan rahat nefes bile alamıyorsun rahat düşünemiyorum bile düşünce polislerinden dolayı ama beni kitapta en çok etkileyen şeylerden biri yenidil üretme çalışmaları insanlar sözcüklerin yerlerine yeni şeyler buluyorlar sözcükleri azaltıyorlar mesela bir sözcüğün zıt anlamlısını gereksiz buluyorlar kendilerini ifade edecekleri sözcükler yok oluyor insanlara yenidil dedikleri dili konuşmaları zorlanıyor günümüzde de tam anlamıyla olmasa da İngilizce kelimeleri kullanmakla bence kendi dilimize kötülük ediyoruz diye düşünüyorum belki de george orwell geleceği tahmin etmişti kim bilir.
1984
1984George Orwell · Anonim Yayınları · 2021199,9bin okunma
eskiye göre distopya şimdiye göre gerçek olabilecek bir komplo teorisi
2022 83. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2022 03:21
Yazarın okuduğum 2.kitabı. 1949 yılında yazılmış olan romanda ne kadar ileri görüşlü olduğunu anlıyorsunuz yazarın. 1984 yılından bahsetmiş olsa da günümüzden çokça parçalar buluyorsunuz. Düşüncenin en büyük suç olduğu ve yok edilmesi gerektiğini vurgulayan yazarın inanılmaz hayal gücü ile gelecekte olabilecekleri anlattığını görüyorsunuz. Tek gücün iktidar olduğunu insanların sağlıklı bir düşünceye sahip olmaması gerektiğini acı olaylar ile anlatıyor. Geçmişin yok edilmesi geleceği istedikleri şekilde yönlendiriyor. Okudukça vakit çok geç olmadan hareket etmek gerektiğini yoksa geleceğin tam bir kabus olduğunu anlıyorsunuz. İnsanın kendisi için en sevdiğine bile ihanet ettiğini sonrasında hiç bir şeyin eskisi gibi olmadığını anlatıyor yazar. Duygusuz düşünmeyen sadece itaat eden insanlar yaratmak için her şeyin tek adam üzerinde toplandığını anlatıyor. Benim açımdan tam bir başucu kitabı oldu. Zaman zaman okunması ve ders alınması gereken bir kitap gerçekten çok başarılı George Orwell
2023 2. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2023 00:00
Kitabın ana teması hareket, ifade ve hatta düşünce özgürlüğünün yasaklandığı bi toplumda, insanların totaliter bi rejim altında yaşamak zorunda kalmasıdır. George Orwell bu yaşamı çoğunlukla ana karakterler Winston ve Julia üzerinden tüm zorluklarıyla ve en ince ayrıntısına kadar ele almış. Parti, insanların zihinleri üzerinde güç ve kontrol sahibidir. İnsanlar sokaklarda ve evlerde bulunan tele ekranlar ile gözetilerek aynı zamanda fiziksel bir kontrol altında da tutulmaktadır. Bu kontrol "Büyük birader seni izliyor" sloganıyla da sık sık farklı yollarla dile getirilmektedir. Sefil bir hayat yaşamalarına rağmen herkesin bu 'büyük birader' figürünü sevmesi ve zalim bir diktatörden çok bir kurtarıcı olarak görmeleri de ilginç bir detay. Romanda en beğendiğim dizelerinden biri, Winston'un günlüğüne yazdığı şu nottu: "Özgürlük, iki kere ikinin dört ettiğini söyleyebilmektir. Eğer buna izin verilirse, gerisi kendiliğinden gelir." Ancak daha sonra O'Brien, Winston'u iki artı ikinin beş ettiğini kabul etmeye zorlamıştır. Kitapta ilgimi çeken diğer bir ayrıntı da eş anlamlı ve zıt anlamlı gibi birçok sözcüğün yok edilerek yerine daha dar kullanımların getirilmesiydi. Kötü yerine iyideğil demek gibi.. Böylece düşünme ufkunu daraltıp tamamen bağlı bir toplum inşa etmeyi amaçlamışlardır. Romandan uyarlama birkaç film de bulunmaktadır. İzlerken kitabı okuduğum kadar etkilenmesem de izlenebilir iki muhteşem film. 1984 (Michael Radford) 1984 (Michael Anderson)
1984

George OrwellYazar · 77 kitap
1903'te Hindistan'ın Bengal eyaletinin Montihari kentinde doğdu. Ailesiyle birlikte İngiltere'ye döndükten sonra, öğrenimini Eton College'de tamamladı. Gerçek adı Eric Arthur olan Orwell, 1922-27 yılları arasında Hindistan İmparatorluk Polisi olarak görev yaptı. Ancak, İmparatorluk yönetiminin içyüzünü görünce istifa etti. 1950'de yayımladığı Bir Fili Vurmak adlı kitabı, sömürge memurlarının davranışlarını eleştiren makalelerin derlemesidir. İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru yazdığı Hayvan Çiftliği, Stalin rejimine karşı sert bir taşlamadır. Orwell'in en çok tanınan yapıtlarından Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, bilim-kurgu türünün klasik örneklerinden biri olmanın yanı sıra, modern dünyayı protesto eden bir romandır. Burma Günleri ise, Orwell'in Burma'daki (bugünkü Myanmar) İngiliz sömürgeciliğini dile getirdiği ilk kitabıdır. Orwell, 1950'de Londra'da öldü.