2024 4. kitabı
”Suçu toplum hazırlar, suçlu işler.” (Buckle) İşleneceği kesin olan bir suça engel olmayan ve bunu ahlaki değerlerine sahip çıktığı için yaptığına inanan, suçu, namus cinayeti diyerek meşrulaştıran bir toplumunun portresini çizen Latin Amerika edebiyatının usta kalemlerinden Márquez, gerçek hayatında da tanık olduğu bir olaydan esinlenerek ustalık eserim dediği “Kırmızı Pazartesi’yi 1981 yılında yazdı. Yaşadığımız topraklara fazla uzak olmayan bu hikaye şu cümle ile başlar. "Santiago Nasar, onu öldürecekleri gün, piskoposun geleceği gemiyi karşılamak için saat sabah 05.30'da kalkmıştı." -Buradan sonrası spoiler- Daha başından sonu belli olan bu cinayetin hikayesinde dikkat çekilmek istenen nokta olay değil, insanların buna ne şekilde sessiz kaldığıdır. Asıl suçlunun kim olduğu kitabın son sayfalarında defalarca bıçaklanmış ve evine ulaşabilmek için son gücüyle bir kaç adım atabilmeyi başarabilmiş Santiago tarafından şu şekilde kelimelere dökülüyor. “Santiago! Yavrum neyin var? “Beni öldürdüler Wene Hala.”
Kırmızı PazartesiGabriel Garcia Marquez · Can Yayınları · 202595,4bin okunma