Ne söylesem yetersiz kalacak
2024 61. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2024 01:08
Öncelikle en sevdiğim Dostoyevski eserinin "Budala" olduğunu belirtmek isterim. Nastasya Filippovna'mın incinmesini istemem. O hala tanıdığım en soylu kadın. Bir baba ve üç oğlundan bahseden kitap onları başlangıçta ayırıp farklı serüvenlere yolculuğa çıkarıyor. Çocuklar farklı deneyimler yaşayıp farklı mizaçlara sahip olarak tekrar bir araya geliyorlar. Üç sayısının kullanımı Hristiyanlıkta baba-oğul- kutsal ruhu sembolize eden üç büyük güç aslında. Yine suç kavramı Dostoyevski zekası ile psikolojik bir anlatımla da sunulmuş oluyor. Felsefik, sosyolojik, psikolojik yönden irdeleniyor. Rus kültürü, inancı ve onurunun ön plana çıkarıldığı bir eser daha. Dini yozlaşmadan bahsedilirken eleştirilen birçok kavrama da yer verilmiş. Aile kavramını, babalık görevlerini de derinlemesine işliyor. En sevdiğim karakter ise tertemiz kalbiyle Alyoşa oldu. Mitya ve Gruşenka için ise üzüldüm. Katherina'ya üzülürken kızmaya başladım. Bildiklerimizden bizi şüpheye düşüren, kavramları sorgulatırken tüm yönleriyle vererek taraf tutmayan bir eser oldu. Okuyun, okutun. Hacminden dolayı korkmakta hata etmişim. Bu zamana kadar nafile bir ömür geçirmişim Karamazovları tanımadan. Onları tanısaydım başka bir ömür sürebilirdim.
Karamazov KardeşlerFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202545,3bin okunma
3.408 Gösterim