2024 100. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2024 05:29
Uzun zamandır okumak istediğim bir yazardı. Okuduğum ilk kitabı da yaşıtım olan herkesin anılarındaki bir diziye uyarlanan bu kitap oldu. Kalemine hayran kaldım, o kadar akıcıydı ki oturup okumak üç-dört saatten uzun sürmez çünkü sıkılmazsınız ki bu tamamen negatifliklerle dolu bir kitap. 160 sayfada bir sürü olaya tanık olup bir sürü his yaşıyorsunuz. Karakterlerin hepsinin ayrı bir gıcıklığı var ama bir yandan da onları anlayıp haklı buluyorsunuz. Ali Rıza Bey'in bakış açısından yazılmasına rağmen en gıcık olduğum kişi de oydu, özellikle geri kafalılığı yüzünden. Kitabın en hoşuma giden kısmı da bu oldu. Ali Rıza Bey güya çok erdemli, dürüst ve namuslu biriyken zamanla etrafındaki insanlar, ailesi ve en sonunda da kendisi kınadığı, hor gördüğü insanlardan birine dönüştü. İşin trajikomik kısmı nefret ettiği kişiye dönüştüğü an gerçekten mutlu olmaya başlaması. Çünkü zamanında kendi erdemlerine sahip çıkmak adına kendisini de ailesini de yokuşa sürükledi ve hayatlarını mahvetti ama bunların hepsi boşa gitti ve yine olmaktan korktuğu kişiye dönüştü, hem de koca bir hiç için.
Yaprak DökümüReşat Nuri Güntekin · İnkılâp Kitabevi · 201636bin okunma