···Okunma: 12 Eylül 2024 15:43 Çorum Üçlemesi'nin her bir romanı, Tanzimat döneminden Cumhuriyet'in ilk yıllarına kadar geçen süreçte Çorum yöresindeki bir köyde yaşayan insanların hayatlarını, toplumsal değişimleri, iktidar mücadelelerini ve yerel ilişkileri anlatıyor.
Üçlemenin ilk romanı olan Yediçınar Yaylası, Çorum'un bir köyünde geçen olayları konu alıyor. Roman, toprak ağalığı, feodal düzen, geleneksel yaşam ve modernleşme çabaları arasındaki çelişkileri gözler önüne seriyor.
İkinci roman olan Köyün Kamburu, Yediçınar Yaylası'nda yaşanan olayların devamı niteliğinde. Bu roman, daha çok bireysel ilişkilere, aşk acısına ve köydeki sosyal yapının karmaşıklığına odaklanıyor.
Üçlemenin son romanı olan Büyük Mal ise, toprak mülkiyeti, iktidar mücadelesi ve köydeki sınıf çatışmalarını anlatıyor. Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte köylü hayatında meydana gelen köklü değişimleri ve yeni bir düzenin kurulma çabalarını anlatıyor.
Kemal Tahir'in Çorum Üçlemesi kaçırılmaması gereken bir okumalık, Cumhuriyetin ilk yıllarına ilgi duyanlara tavsiye ederim.