Savaş Üzerine, Hemingway’in gazete ve kurmaca yazılarından bir derleme. Cahit Kaya çevirisiyle Bilgi Yayınevi’nden yeni yayımlandı. Cahit’in çevirisinden Hemingway okumak için bekliyordum:)
Hemingway’in oğlu ve torununun sunuşlarıyla başlıyor, bu bölümler Hemingway’in hayatını merak edenler için de bilgilendirici.
Kurgu Eserler bölümde öyküleri ve bazı kitaplarından bölümler var. Bir de oyununa yer verilmiş. Savaşın dehşetinde insanların yaşamına odaklanan hikayeler.
Seçme Savaş Yazıları bölümü çok ilginç. Türkiye’ye gelmiş, Çin’e gitmiş, İspanya İç Savaşı’na katılmış. Bu kadar savaşın ortasında barışın gerekliliği hakkında çok yazmış. Kahramanlığın yüceltildiği bir ortamda savaş gazilerinin yaşadığı zorlukları, madalyalarının bile para değeri olmadığını anlatan bir yazısı var. Tabii ilk Türkiye hakkında yazdıklarını okudum. Biraz batılı da bulsam bakış açısını tarih kitaplarında yazanlardan farklı konulara değiniyor. İspanya İç Savaşı hakkında yazarken sert çıkışları var. “İngiltere’nin, Fransa’nın ve Birleşik Devletler’in kariyer peşindeki diplomatlarının çoğunluğu f*şistir.”
Savaş Üzerine, Hemingway’i tanımak ve külliyatı hakkında bilgiye sahip olmak için de iyi bir kitap. Benim gibi Hemingway edebiyatına hakim olmayan okurlara da tavsiye ederim.
İçeriği görsellere ekledim.
Şurada instagram.com/p/C_kaJqCKDrX/?...