Yazarın yarattığı kurgusal bir iş bulma kurumu-Federal İstihdam Dairesi- Kurgunun yaşandığı yıllar, (ki pekte uzak olmasa gerek) işsizliğin inanılmaz yükseldiği ve insanların para kazanmak için ne yapacaklarını şaşırdığı zamanlar.
Sephericon, yılın belli zamanlarında aldığı işsiz kursiyerleri eğitip onların daha nitelikli birer işsiz olmasını sağlayan bir yerdir. Fakat tıpkı Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü romanında yaratılan Yüksel Saat Kurulu ya da ülkenin pek çok yerinde açılan Ayarlama Enstitütüleri gibi gereksiz ama sanki çok önemli bir iş yapılıyormuşcasına davranılan sahte ve boş işler gibi kendine enteresan bir güç atfedilmiştir. Federal İstihdam Dairesi, kendine has yöntemlerle kursiyerlere en özel ve iyi eğitimi verdiğini iddia eder. Gerçekte burası adeta bir toplama kampı gibi bir yerdir. Burada her şey nizami; Yatma kalkma saatleri, yeme içme kuralları, bedeni geliştirme, zihni canlı ve uyanık tutma, yalan bile olsa tutarlılık, sürekli yalanla ve gerçekte öyle biri olmasalar da hazırlanmış CV örnekleri, çalışmayı ve eylemde bulunmayı tek kutsal sayma... Kurumun kendisi de sanki bir uçak hangarı gibi devasa bir yer. Çoklu koğuşlarda yatılıp, klasik yemekhanede topluca yemekler yeniyor. Sephericon denilen bu kurumdaki eğitimciler, sürekli ne kadar değerli bir iş yaptıklarını, aldıkları eğitimlerin onları ne kadar değiştireceğimi tekrar edip duruyorlar. Her üç ayda bir kursiyerler değişiyor ve sadece içlerinden bir ya da iki kişi iş bulabiliyor. Gerisinin akıbeti nedir belli değil. Tarihinde ilk defa bir kursiyer eğitmenlik pozisyonunda açılan boşluğa başvurmak istemiyor. Sephericon'nun kuruluşundan bu yana bu bir ilk... Bir insan iş beğenmeyip onu reddediyor... Bu kitabın kurgusu bir distopya ortamı yaratmış olsa da, yakın gelecekte işsizlik sorunu epey can sıkıcı olacak. Bu bakımdan kitap ilerleyen zamanlarda daha çok okunacaktır diye düşünüyorum. İş buldun buldun, yoksa tek gidiş yönlü Afrika yolcusu kalmasın