2024 29. kitabı
Okunma: 07 Eylül 2024 10:00
Ölümü kutsallaştırıp göklere çıkarmak bir yanda ölüm hassasiyetinden uzak bir temsil düzeni içerisinde sayıyla ifade etmek bir yanda. Ölüme dair, insandan ceset oluşa geçmeye dair sorgulanması gerekenleri ele alıyor yazar. 13.yüzyıldan Gezi hareketine, Kalenderilerden Alevilere uzanan bir aralıkta. Ölümden geriye kalan tanıktır, anlatandır, ölen anlatamayandır diyor. Kimliklendirme. Günümüz politikasının, iktidarlarının en etkili silahı. Egemen tarafından yok edilmesi zorunlu, pürüz olarak görülen öteki. Çapulcular. Ötekileştirmenin zemini kimliklendirme. Öldürülen hayatın değerini (şehit) ve değersizlisizliğini (leş,atık,ceset) belirleyen sistem. Sistemin içinde gedik açmak istiyorsak baş-sız cemaatimizi kurmalıyız. Cemaatimiz gücünü kendi öznelliğinden, tekillikten, farklılıklardan, kimliksizlikten almalı. Ölüm cemaati ölümün herkes için kaçınılmaz bir son olduğunu bilip, bunun etrafında toplanmaya işaret ediyor. Unutmamız gereken hayat ve ölüm birer imge. Kendimizi bir imge olarak üretiyoruz ve yok oluyoruz.
Ölüm TerbiyesiZeynep Sayın · Metis Yayınları · 2018133 okunma