Norveç Edebiyatı Meraklılarına
2024 8. kitabı
Üçleme / Jon Fosse Oyun yazarı da olan Norveçli Jon Olav Fosse , “ Üçleme” adlı eseriyle 2023 Nobel Edebiyat Ödülüne layık görüldü . Norveç edebiyatını severim . Bana hep iyotlu deniz kokusunu , taze balıkları ve serin havayı hissettirir . Bu eserde de betimleme kalıplarıyla romanın içine giriliyor . Müzik konusunda kabiliyeti doğuştan gelen ve genetik faktörlerinin büyük etkisiyle keman çalmaya yetenekli olan Asle, sevdiği kadın ve çocuğunun biricik annesi olan Alida ’ ya mavi taşlı bileziği alabilmek için kemanını satar. Alida ve Asle’nin aşkı büyüktür. Yaşamları büyük bir mücadele içindeyken birbirlerine tutunan iki sevgiliyi , Asle’nin bir cana kıydığı gerekçesiyle , idam edilmesinin ardından ölüm ayırır. Asle mavi taşlı bileziği sevdiğine hediye edemeden idama götürülmüştür . Rıhtımda düşen bileziği Alida bulur . Alida sevdiğinin göçüp gitmesinin ardından oğlu Sigvald ile birlikte Asleik’in kulübesine sığınır . Yıllar geçip gider , Sigvald büyür , babasının annesine hediye almak için sattığı kemanı , tesadüfen başka birinden satın alır . Sigvald’ın da keman çalma konusundaki yeteneği genlerinden gelmektedir . Cümle kalıpları , yazım kuralları , noktalama işaretleri yok sayılarak hazırlanmış bu eser kusurlu gibi görünse de insanı içine çeken kurgusuyla adeta sinema senaryosu okuyor tadı vermektedir. Okudum , çok sevdim . Norveç Edebiyatı meraklılarına büyük bir hevesle ; Tavsiye ederim
ÜçlemeJon Fosse · Monokl Yayınları · 2021271 okunma