2024 78. kitabı
Avni Doshi’nin 2020 Booker Finalisti "Yanık Şeker( Burnt Sugar)" romanı, anne ile kız ilişkisini, insan hafızasını, travmalarımızın geleceğimizi şekillendirmedeki rolünü ve bireyin kendini bulma mücadelesini derinlemesine işleyen; psikolojik yönü oldukça güçlü bir anlatı sunuyor okurlarına. Roman, Hint-Amerikalı yazar Doshi’nin çeviriden kaynaklı olduğunu düşündüğüm anlam kaymalarının yaşandığı geri dönüşler yaptığım bölümleri olsa da kalemi oldukça güçlü, insan ruhunun karanlık köşelerine derinlemesine inen ve okurunu rahatsız edici bir şekilde sorgulatan bir yazım tekniğine sahip bence. Kitabın konusuna gelecek olursak: Ana karakter olan Antara ile onun yaşlanmakta olan annesi Tara’nın karmaşık ilişkilerini merkeze alıyor. Antara, annesinin hafıza kaybı ve demans belirtileri göstermesi ve durumunun her geçen gün biraz daha bozulmasıyla onun bakımını üstlenmek durumunda kalır. Ancak bu bakıcılık rolü, Antara için sadece bedensel bir sorumluluk getirmekle kalmaz, aynı zamanda annesiyle olan geçmiş hesaplaşmalarının da tetikleyici olur. Tara, gençliğinde kızını ihmal etmiş, sorumsuz ve bencil annedir. Antara, tüm çocukluğu boyunca annesinin bu sorumsuz davranışlarının etkisini derin bir şekilde yaşamış ve derinden etkilenmiştir. Şimdi ise yaşlı ve kırılgan annesinin bakımı ile ilgilenirken, kendi öfkesini ve hayal kırıklıklarını bastırmaya çalışmakta zorlanmaktadır. Roman, Antara’nın geçmişiyle bugünü arasında geçişler yaparken, hafıza kavramı, kimlik, aidiyet ve aile bağları gibi temaları da yoğun bir şekilde irdeler. Antara, annesinin belleğinin zayıflamasıyla birlikte, kendi geçmişine ve hatıralarına da şüpheyle yaklaşmaya başlar. Annelerinin (aslında her iki ebeveynin) çocukları üzerinde bıraktığı izlerin, onların hayatını nasıl şekillendirdiği üzerine güçlü bir psikolojik portre çizen bu roman, aynı zamanda Hindistan’daki toplumsal cinsiyet rolleri, aile yapıları, hakim din ve inanç biçimleri, dönemin siyasi hareketlilikleri üzerine de önemli noktalara değiniyor. Aslında konu ve kurgu çok iyi olsa da (kitabı dediğim gibi çeviri kaynaklı olabilir) kopmalar yaşadığım anlar çok oldu, keyif alamadım okurken.O yüzden ilgilisine tavsiye ederim.
Yanık ŞekerAvni Doshi · April Yayıncılık · 202371 okunma