Puan vermedi·500 syf.····Okunma: 10 Eylül 2024 18:21 Kitap Buket Uzuner'den okuduğum ilk kitap. Öncelikle sadece bu kitabına mı özgü diye diğer kitaplarına -şu son yazdığı mitolojili serinin yorumlarına baktığımda da- aynı yorumu gördüm demek ki yazar genel olarak kitaplarında yapıyor bunu- karakterin özelliklerini verirken çok fazla tekrarlar yapıyor ve genellikle de taraflı bir şekilde örneğin baş karakterin öne çıkan özelliklerini övüyor, herkesin ne kadar ondan hoşlandığından, ne kadar mükemmel, iki cümlede bir kumral olduğunun altını çiziyor. Güzel söz oyunları şiirsel olsa da arada tüm bu tekrarlar ve taraflık kitabın gerçekçiliğini zedeliyor. Aynı şekilde kabus teması fikir olarak bunu iç savaşla iç içe verilip sonunda gerçek savaş mı iç savaş mı okuyucuya bırakılması da güzeldi ama çok fazla sürekli aynı cümlelerle kabustan uyanmak istiyorum demesi her iki cümlede bir çok uzatılmıştı, o yüzden kitabı elime aldıkça anladık diyerek bıraktığımı bu yüzden kitabının uzadığını fark ettim. Bu da gerçekçilikten uzaklaştırıyor kitabı. Ama taraflı olmadığı karakterlere karşı gerçekçi portreler çiziyor mesela Aliye karakteri gerçekçi, etrafımızda gördüğümüz karakterlerdendi, bence. Kötü taraflarını da sebepsiz vermemesi gibi. Yine de günümüzde yazılmış olsa ne kadar gerçekçi tarafları olsa da bu göz ardı edilip beyaz türkleri övüyor diye eminim çok eleştiri alırdı, baş karakterleri Kuzguncuk'da yetişmiş, yüksek sınıf seçip sürekli övmesi nedeniyle.