Puan vermedi·264 syf.····Okunma: 15 Eylül 2024 00:11 Patrick Süskind'in Koku adlı eseri, hem konusu hem de atmosferiyle okuru içine çeken, derinlemesine bir insan doğası incelemesi sunuyor. Roman, 18. yüzyıl Fransa’sında, olağanüstü bir koku alma yetisine sahip olan Jean-Baptiste Grenouille'nin hayatını konu alıyor. Grenouille’nin kokuya duyduğu saplantı, onun insanları manipüle etmek için kokuları kullanmaya başlamasına yol açarken, ahlaktan tamamen uzak bir yaşam sürmesini sağlıyor. Kitap, bir yandan kokuların insan psikolojisi üzerindeki etkisini incelerken, diğer yandan toplumdan yabancılaşmış, sevgisiz büyüyen bir bireyin kimlik arayışını ele alıyor. Grenouille, kendi kokusunun olmamasıyla dış dünyadan soyutlanmış bir figür haline geliyor. Bu kimliksizlik hali, onu en güzel kokuyu yaratmak adına cinayetler işlemeye sürüklüyor. Süskind, bu saplantı aracılığıyla güzelliğin ne kadar yıkıcı olabileceğini ustalıkla işliyor. Romanın dili oldukça akıcı ve betimlemeleri etkileyici. Özellikle koku duyusunu, adeta somut bir his gibi aktaran anlatımı çok güçlü. Grenouille'nin karanlık ve duygusuz dünyasına adım attığınızda, kendinizi sıradışı bir atmosferin içinde buluyorsunuz. Kitap, sadece bir katil hikayesi değil; aynı zamanda insan ruhunun derinliklerine inen, ahlak, güzellik ve manipülasyon temalarını irdeleyen bir kitap.