Reklamlar bittiyse gerçeklere gelelim
2024 4. kitabı
Eveeet... Şekerim yeterince reklam yapıldıysa biraz gerçek kitap incelemesine gelelim mi? Gelelim. Kitap kafadan 10 üzerinden 1 alır mı? Alır. Neden? Öncelikle hızlıca konuya bakalım: Çoğu göçmen ve çekirdek sayılmayacak kalabalık ailelerin yaşadığı bir sokağımız var. Anlatıcı karakter Mert de ailesiyle bu sokağa taşınıyor. 90'lar klişesi denebilecek pek çok şeyin harman edildiği bir anlatım içinde işte acı tatlı bir şeyler yaşıyor spoiler vermeyelim. Sokaktaki insanların Yeşilçam filmleri tadında dayanışmaları vs. derken kopuk kopuk ilerleyen hikaye biraz acıklı bitiyor. Peki ben neden 1 verdim? Şimdi bu kitaba verilen puanlar 4-6 civarında olsa haydi çok beğenen 7 vermiş olsa ben de muhtemelen 5 verir kapatırdım konuyu. Ancak incelemelere bakınca gerçekten insanların değerlendirme değil reklam yaptığını gördüm. Kitabı okumadığı yorumundan belli olan kişiler 10 verip geçmiş sığ cümlelerle. Tabi bunda sanırım kitabın tanıtımı yapılırken dağıtılan kozmetik ürünlerinin de etkisi var :) Ayol bir kitabın tanıtımı yapılırken yanında eşantiyon olarak ne bileyim ayraç verirsin, not defteri verirsin haydi eşlik etsin diye kahve de verirsin de kozmetik ürün ne alaka? Söz konusu kozmetik markasının deli gibi reklamı döndü bu kitabın tanıtımı uğruna. Ve artık kitabı tanıtmakla "görevlendirilen" okurlar nasıl bir borçlu hissettilerse kendilerini dayamışlar 9'lar 10'lar of of of... Yani gerçekten biraz abartmadınız mı arkadaşlar? Güya dünya klasikleri, modern dünya edebiyatı okuyan okurlar var şu kitaba inceleme yazanlar arasında. Elbette az kitap okuyan edebiyat kültürü sınırlı olan birkaç kişi bu kitaba 10 verebilir elbette ama Fosse, Ernaux vs. okuyan okurların bu kitaba 10 vermesi kahkaha sebebi. Evet bu kitap özellikle nostalji sevenlerin, klişelere doymayanların, yarın öbür gün dizi olacak sabun köpüğü içeriklere düşkünlerin ilgisini çekebilir ancak... Bu kitap bu kadar yahu. Fazlası yok. Ne edebiyat olarak çığır açıyor, ne türe yeni bir soluk getiriyor, ne kurgu anlamında deneysel bir şey sunuyor. Bu kitaba 10 veriyorsan misal Körlük'e kaç puan vereceksin Uçurtma Avcısı'na kaç puan vereceksin? İşin komiği 10 verip kitabın özetini yalan yanlış veren o kadar çok inceleme gördüm ki... Okumadığı anlaşılmasın diye kitabın tanıtım metninden ve birbirlerinden kopyala yapıştır yapan okurları da ayrıca tebrik ediyorum. Bu kitaba yapılan incelemeler tam bir Türkiye özeti olmuş: "Fikri olmadan zikri olanların ülkesi." İyi bir kitap okumak isteyenler için bu kitap doğru adres değil. Eğer 60-70 yaş bandında anneniz varsa ve sizden bir kitap önerisi istiyorsa bu kitabı verebilirsiniz okuyup gençliğini anar terapi yapar. Bu kadar bu kitabın verebileceği budur. Bir iki sene sonra da zaten dizi olarak izlersiniz bir kanalda, bölüm fragmanlarında herkesin hüngür hüngür ağladığı itici bir şey olur o da. Gerçekler burada sona eriyor hayal aleminize geri dönebilirsiniz şekerim.
Salkım Sokak No:3İclal Aydın · Artemis Yayınları · 02,531 okunma
1 +1'leme
4.258 Gösterim
Ne zaman bitecek bu kitap 2 kere bırakıp tekrar başladığım ama inanılmaz sıkıldığım bir kitap sanırım yine ara vereceğim hiç TV dizi izlemeyen bir insan olarak türk dizisi kıvamında merak uyandıracak hiçbir yanı olmadığı gibi edebi bir yönünde yok kendi çocukluğumu okusam daha severek okurdum duygularıma tercüman olmuşsunuz 👍🌸
dağlar Gülom daha önce okudum ben bu kadının kitaplarını ve sevmiştim ama kaç ay oldu kitabı elime alaşım gelmiyor 10 sayfa zor okuyorum bırakacağım bu sefer kesin😘🌸
Kitabı okumadan önce bakayim incelemelere dedim sizin cümleleriniz çok çarpıcı ve iddialı geldi. Açıkçası sırf sizi teyit edecek miyim merakiyla okuyacam kitabı. Ben de incelememi yazacağım bitirince
Su an yüz küsur sayfayı geride bıraktım ipek ongun kitabı okur gibiyim 15 li yaşlarda olsaydim sıkılmazdım sanırım bu kadar
Duygularıma tercüman olmuşsunuz. Yorumları okuduğumda sorun bende mi diye düşünüyordum ki sizin yorumunuzu gördüm 🙂‍↕️
Harika bir yorum ağzınıza sağlık👏🏻👏🏻👏🏻 (kitabı okudum )
Verdiğim para boşa gitmesin diye bitirdim bende
46. Sayfada sıkıldım, bırakmayı düşünüyorum