·289 syf.····Okunma: 17 Eylül 2024 08:54 Bad Eminence, felsefi düşünceler, edebi referanslar ve insanı rüyada hissettiren varoluşsal bir karmaşıklığı bir arada sunan bir kitaptı — ama, bu sizin rüyanız mı yoksa başka birinin aşırı entelektüelleştirilmiş versiyonu mu olduğundan bile emin değilsiniz.
Kitap, tercümanlık yapan anlatıcı Vanessa’yı takip ediyor. Vanessa, etrafındaki her şeyden genel bir hoşnutsuzluk duyuyor, ki buna bu romanın içinde yer alıyor olması da dahil. Vanessa’nın sesi, zeka dolu, nihilist ve kuru bir mizah kokteylinin yanında "Ben gerçekten buna mı gönüllü oldum?" havası taşıyor. Postmodern bir roman okuduğunuzu düşünün, ama alttan alttan bir espri bekliyorsunuz ve tam olarak nerede veya ne zaman olacağından emin değilsiniz.
Bolca isim ve eser var—Kafka, Nabokov, ne ararsanız—ve Greer, “bu sanat mı, yoksa sizinle dalga mı geçiyorum?” dinamiğiyle açıkça eğleniyor. Bu, birinin konuşma sırasında tuhaf referanslar kullandığı ve sizin de “Tabii ki, tamamen anladım” diye başınızı salladığınız, ama aslında tam olarak ne olup bittiğini anlamadığınız duruma benziyor. Yine de bir şekilde ilgilenmeye devam ediyorsunuz çünkü belki her şey bir araya gelir diye düşünüyorsunuz.
Metafictional unsurlar ve kurgu ile gerçeklik arasındaki garip bulanıklıklar ilginç, ama bazen kitap kendisinin o kadar farkında ki, olay örgüsüyle ilgilenmeniz mi gerekiyor yoksa olay örgüsü sadece ortama mı hizmet ediyor, bilemiyorsunuz. Vanessa’ya sempati duymak zor, ama zaten sevimli olması gerekmiyor.
Eğer metafiction, ironi ve katmanlı edebi oyunlar ilginizi çekiyorsa, bu kitap tam size göre olabilir. Ancak, düz bir olay örgüsü ya da sıcacık karakterler arıyorsanız, bu kitap sizi biraz soğuk bırakabilir.