Hacmi küçük, etkisi büyük kitap/Seneca'dan öğretiler
2024 24. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2024 16:59
"Hiçbir çağla ilgili bize bir yasak konmaz, hepsine kabul ediliriz ve ruh yüceliğimiz sayesinde insani zayıflığın dar sınırlarını aşmamız mümkün olursa içinde dolaşabileceğimiz zaman genişler." Syf.66 Seneca 'nın da dediği gibi bu kitapla beraber zamanın sınırlarını aştım ve yüzyıllar öncesine gidip kendisiyle tanıştım. Onunla haz ve erdem üzerine, mutlu yaşam ve yaşamın kısalığı üzerine sohbet ettim. Evet sohbet ettim diyorum çünkü kitabı okurken sanki gerçekten yüzyıllar öncesine gitmişim de bu filozof ve devlet adamıyla sohbet etmişim gibi hissettim. Seneca aynı zamanda Roma'nın önde gelen söylev ustalarından biridir. Hem öyle bir söylev ustası ki yüzyıllar öncesinden kendi halkına hitaben yazdığı bu öğretileri, içinde bulunduğumuz çağın da örnek alacağı niteliktedir. Özellikle hazzın ve geçici mutlulukların hakim olduğu bu tüketim çağında okunması ve ders çıkarılması gereken bir eser. Eserin içeriğine değinecek olursak; "Mutlu yaşam üzerine" ve "Yaşamın kısalığı üzerine" olmak üzere iki kısma ayrılıyor. Birinci bölümü kardeşi Gallio'ya yazmış, ikinci bölümü ise Roma'lı bir devlet memuruna ithafen yazmıştır. Anlatım tarzı Platon (Eflatun)'un eserlerinde olduğu gibi diyalog şeklindedir. Diyalogları derin anlamlar barındırmasına ve insanı düşüncelere sevk etmesine rağmen uzun çıkmazlara girmeden gayet akıcı bir şekilde ilerliyor. Kendisi Stoacı düşüncenin etkisini yansıttığı için karşısında hayali olarak kurguladığı ve diyalog kurduğu kişi Epicurus'çu düşünceyle kendisine karşılık veriyor. Bu karşılıklı diyaloglar içerisine kendisine yöneltilen eleştiriler de dahil oluyor. Kendisi hayatının bir döneminde devlet işleriyle uğraştığı ve zengin bir yaşam sürdüğü için 'söyledikleriyle yaşadığı hayatın uyuşmadığı' konusunda eleştiriliyor. Eleştirilere karşı söylediği şu çarpıcı sözleri Seneca'yı daha iyi anlamak adına paylaşmak istiyorum "Siz, en iyi insanlara düşman olan kindar kafalar, Platon'a da, Epicurus'a da, Zenon'a da böyle karşı çıktınız. Onların hepsi nasıl yaşadıklarını değil, aksine nasıl yaşamaları gerektiğini anlatıyordu. Ben de kendimden değil, erdemden bahsediyorum, kusurlarla ama özellikle de kendi kusurlarımla mücadele ediyorum. Becerebildiğimde, gerektiği gibi yaşayacağım.!" Syf.25 Özetle sizi sarsacak ve bakış açınızı büyük ölçüde değiştirecek bu kitabı hala okumadıysanız hiç düşünmeden başlayın derim! Buraya kadar vakit ayırıp okuduysanız teşekkür ederim ve keyifli okumalar dilerim.
Mutlu Yaşam Üzerine – Yaşamın Kısalığı ÜzerineSeneca · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202514,6bin okunma
Tebrikler kitabı çok güzel özetlemişsiniz👌🙏hemen listeme ekliyorum🤞
İlknur
♛hakan♞kutlu♛ Kesinlikle öyle😀 Yazarın da dediği gibi insan kendi çağının dar sınırlarına takılıp kalmamalı. Zihnimizin yüceliği sayesinde tüm çağları dolaşıp ortak fikirde buluşacağımız insanlar tanıyabilir onlarla bağ kurabiliriz🤞🏼✨