Puan vermedi·352 syf.····Okunma: 28 Ağustos 2024 11:59 İran kökenli Amerikalı yazar, din bilimci ve akademisyen Reza Aslan, Dinler tarihi ve kültür üzerine yaptığı çalışmalarla özellikle İslam, Hristiyanlık ve Yahudilik gibi büyük dinler hakkında yazdığı kitaplarla tanınıyor. Şii İslam bir ailede doğan, 15 yaşında Evanjelik Hristiyanlığa geçen sonrasında İslam’a geri dönüp şuan kendisini sûfi bir Müslüman ve bir panteist olarak tanımlayan yazarımız, Tanrı adlı bu kitabında Mezopotamya, Mısır, Antik Yunan, İsrail, Filistin, Arap yarımadası, Hindistan ve Roma İmparatorluğu gibi mekanları kullanarak insanlık tarihindeki Tanrı kavramının kökenlerini ve gelişimini araştırıyor. Tanrı’nın doğaüstü bir güçten, çoktanrılı bir inanç sistemine ve nihayetinde tektanrıcı bir inanca nasıl evrildiğini, Tanrı'nın tek bir dine ya da kültüre ait bir olgu olmadığını, aksine insanlık tarihi boyunca evrim geçiren, sürekli değişen bir anlayış olduğunu ifade ediyor.
Reza Aslan, eserinde akademik bir dil yerine basit daha anlaşılır bir dil kullanmış. Herhangi bir dini inancı yüceltmeden dinlerin evrimsel süreçte nasıl ortaya çıktığını tarafsız bir bakış açısıyla ele almış. Ve sonrasında kendi dini anlayışını Panteizme olan yaklaşımını açıklamış. Din tarihi, arkeoloji, antropoloji ve mitoloji gibi alanlara ilgi duyan insanlık tarihi boyunca Tanrı kavramının geçirdiği evrimi anlamak isteyen kitap severlere tavsiye edilir.
“Gökteki tanrıları insanlara dönüştürerek, insanları da yeryüzünün tanrılarına dönüştürdük.”
“İnanç, bir tercihtir; aksini söyleyen herkes sizi inancınızdan döndürmeye çalışıyordur.”
“Tanrı'ya ondan bir şeyler istemek için değil, onunla bir olmak için ibadet ediyorum.”
“İstediğim şey yalnızca Tanrı’yı bilmek değildi; Tanrı’yı deneyimlemek ve onun varlığını hayatımızda hissetmek istiyordum.”
“Her durumda, her imparatorlukta ve tüm Mezopotamya'da, yeryüzündeki politika değiştikçe gökteki politika da ona uyum sağlamak üzere değişti. ...Teoloji gerçekliğe uymak için değişti ve gökyüzü, yeryüzünün güçlendirilmiş bir yansıması haline geldi.”
Kitapla Kalın!