Puan vermedi·312 syf.··Beğendi
···Okunma: 22 Ağustos 2024 23:46 35. Hafta - 35. Kitap
2024 yılının 35. kitabı, illüstratör ve çizgi roman tasarımcısı Penelope Bagieu’nun Alfa Yayınlarından Ayşe Meral çevirisiyle çıkmış Meydan Okuyan Kadınlar adlı kitabıydı. Elimdeki Mart 2021 baskısı.
Kadın ve erkek biyolojik olarak eşit iki cins olsa da toplumsal açıdan böyle bir eşitlik söz konusu değil. Özellikle az gelişmiş toplumlarda kadın Adem’in kürek kemiğinden yaratılmış bir yan ürün gibi algılanıyor. Tam da bu yüzden, kadın eğer erkeklerle eşit şartlarda yaşayabilmek istiyorsa insanüstü bir çabayla varlığını kanıtlamak zorunda kalıyor. Attığı her adım gerek ailesi gerek toplum gerekse devlet tarafından baltalanıyor. İşte bu kitap geçmişten bu güne varlığını kanıtlayabilmek için kendi devrimlerini gerçekleştirmiş olan özel kadınların gerçek hayat hikâyelerinden oluşuyor. Hikâyelerin her biri üzücü yanları olsa da diğer kadınlara örnek teşkil edebilecek nitelikte, cesaretlendirici ve ilham verici. Üstelik resimli olduğu için kolay okunuyor. Bütün kadınlara özellikle tavsiye ediyorum.
Kitapta yer alan otuz hikâyenin isimleri şöyle:
Clémentine Delait, Sakallı Kadın
Nzinga, Ndongo ve Matamba Kraliçesi