Şahsıma münhasır düşüncelerim
2024 14. kitabı
Okunma: 20 Eylül 2024 21:59
Bu kitabı yarım bırakmamak için kendimi çok zorladim . Aslında okuyamadıgim kitaplarla inatlasmam yarım bırakırım fakat bu sefer öyle olmadı . Aslında çoğu kişi genelde Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar kitabını yarım bırakıyormus bu kitap biraz daha başlangıç seviyesi gibi imiş fakat ben bunda bile zorlandım . Öncelikle kitabın bana hissettirdiklerini daha önce gördüğüm bı videoyu tasvir ederek anlatacağım . "Bir Zamanlar Anadolu" dizisinin bı sahnesinde bir elma daldan kopar ve düşer sonra yokuş aşağı yuvarlanır yuvarlanır bir derenin kenarına gelir. . Derede suyun akıntısıyla birlikte elma hareketine devam eder sonunda çoğu çürümüş olan elmaların yanında durur. Bu sahne bana eylemsizligi hatırlatıyor. Yani sanki elma giderken bir şey yapabilirim de yapmıyormusum gibi olur bu da beni oldukça rahatsız eder . Ya da elma yere düştükten sonra keşke biri onu alsa derim . Hayatta da ya başkasından bir şeyler bekleriz ya da yapmadığınız şey için yalnızca pişman oluruz. Bu kitap da öyle sanki karakterler hep aynı yerde hiçbir şey yapmıyor gibi . Kitabı yarım bırakmak istememin sebebi de verdiği bu rahatsızlık. Ha bir de okurken yazarımız düşüncelerini olduğu gibi yazmış hissi verdi bana. O an aklına ne geldiyse hemen yazıya dökmüş gibi yani. Buna hiç alışık değilim sanırım . Bu yazarın bilinçli yaptığı bir şeydir belki . Fakat okurken bile dikkatimi veremezken yazarin bir şeyden bahsederken öbürüne atlamasi hayret verici . İnceleme yazmadan önce bikac tane incelemeye baktım birinde şey diyor bence her insanın içinde biraz bı Oğuz Atay vardır. Bu bana şunu düşündürdü: Bazı yerlerde sanki kendi düşüncelerimi okumuşum gibi hissettim art arda birbirinden ilgisiz şeyler yazmışım da bir başkası okuyunca birbirine bağlıyordu. İçindeki hikayelerden birinde karakter kendine yapması gereken birden fazla görev veriyor ve hiçbirini de tam manasıyla halledemiyor . Burda da okurken sanırım kendimle yüzleştim . Hayatımızda bazen kapasitemizi unutuyoruz ve yaşamdaki asıl gayemizden uzaklaşıyoruz . Kitapta verilmek istenen mesaj farklıydı belki ama kendimle yüzleştigim için bana bunlari hissettirdi . Öykülerden birinde de karakter düşünmekten başka bir şey yapmadığını söylüyor işte o an bu ben miyim acaba dedirtiyor insana. Bazı anlarda hiçbir şey yapmayız hayat akar gider fakat biz yapmadigimizla kalırız bence .
Korkuyu BeklerkenOğuz Atay · İletişim Yayıncılık · 202233,4bin okunma