2024 24. kitabı
Okunma: 21 Temmuz 2024 00:00
Byung-Chul Han bir kez daha, her gün içinde debelendiğimiz ama cümlelere dökmediğimiz, en azından hakkında bir kitap yazmadığımız bir konuyu ele alıyor: yorgunluk. İş bizi yoruyor, okul bizi yoruyor, trafik bizi yoruyor, ekonomi bizi yoruyor, aile bizi yoruyor, insanlar bizi yoruyor... Han'ın cümleleriyle ifade edilirse: "21. yüzyıl ne bakteriyel ne de viral; bilakis sinirsel/nöronal olarak belirleniyor. Depresyon, Dikkat Eksikliği-Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), Sınırda Kişilik Bozukluğu (SKB) veya Tükenmişlik Sendromu (TS) gibi nöronal hastalıklar başlamakta olan 21. yüzyılın patolojik manzarasını tayin etmektedir. Bunlar enfeksiyonlar değil, bilakis enfarktüslerdir/tıkanmalardır." Kitap, Yunan tanrılarından ateşi çalarak insanlara veren ve bu suçu işlemekle her gün tekrar eden bir cezaya çarptırılan Prometheus'u merkezine koyuyor. Prometheus'un cezasının, onu sonsuz yorgunluğa mahkum ettiğini öne sürüyor. Bunun günümüzdeki karşılığı ise "performans öznesi" olmak olarak ifade ediliyor. Hepimiz, çok çeşitli alanlarda, diğerlerinden daha iyi olmamız gereken bir yarışta gibiyiz. Performansımızı sürekli olarak arttırmamız gerekiyor. Bunu yaparak başarılı oluyor muyuz tartışılır ama yorulduğumuz kesin.
Yorgunluk ToplumuByung-Chul Han · İnka Kitap · 20252,163 okunma