·254 syf.····Okunma: 22 Eylül 2024 12:38 Anadolu sanat tarihini, tarihsel gelişimi ve çağlar boyunca üzerinde yaşamış uygarlıkların birbirleri üzerindeki etkileşimi ile ele alan, tamamen bilimsel yöntemle ve gözlemle yazılmış muhteşem bir kitap.
Öncelikle kitap, Anadolu sanatını ele alırken, sanat ürünlerinin üretildiği zamanın ekonomik, teknolojik ve kültürel koşullarının etkisi altında geliştiğini, bu koşullar sayesinde de kendine özgü bir sanat yapıtı ortaya çıkardığının üzerinde duruyor.
Anadolu’daki sanat yapıtları, üzerinde kurulmuş bütün Kültür Çağlarının birbirine etkileşimi ile oluşuyor.
Anadolu dışında kendisini Türk olarak tanımladığımız diğer toplulukları ve eserlerini de kendi uygarlığımızın, sanatımızın uzantısı olarak kabul etmemiz gerekir.
Yazar, biçimin ve içeriğin, toplumun yapısının o anki koşullarında ortaya çıktığını vurguluyor. Sanat eserinin amacı, kullanılacağı yer, konusu,kullanacağı teknik ve malzemesini, toplumun o andaki ekonomik, kültürel ve teknik düzeyi saptar. Bütün bu koşullar bileşkesi yapının üzerinde etkilidir.
Kitabın en önemli vurgularından biri; Anadolu’daki bütün sanat biçimlerinin yayılışı, coğrafi ve tarihi verilerin ilişkileri içinde ortaya çıkar.
Sanat yapıtı ile toplumun sosyal ve ekonomik yapısı, teknik düzeyi arasında sıkı bir ilişki vardır. Bunların birindeki değişiklik öbürlerini de besler. Bu ekonomik ve sosyal değişimlere bağlı olarak kültürel değişimler, toplumun her köşesinde homojen değildir. Toplumun kültürü ile teknolojisi arasında paralellik kurulmadığı sürece yeni ve eski yanyana yaşamaya devam edecektir.
Sanat tarihinde işlevsel ve teknik değişimlerle beraber biçimlerde değişir. Biçimlere ulusal sıfatını veren şey, onları doğuran çevre koşullarının doğru ifadesidir.
Anadolu sanatını tarihsel süreci ve üzerinde yaşamış kültürlerin birbiri ile etkileşimi içinde, bilimsel, evrimsel yöntemle açıklayan bu harika kitabı tüm sanatçılara ve sanat meraklılarına tavsiye ederim.