2024 37. kitabı
Okunma: 21 Eylül 2024 20:20
Tütün Zamanı III: Acı Tütün; şiir, roman, hikâye, deneme, tiyatro, günce gibi pek çok edebi türde eser veren yazar ve şair Necati Cumalı'ya ait bir eserdir. Acı Tütün, Tütün Zamanı serisinin üçüncü ve son kitabıdır. Eser, 1974 yılında kaleme alınmıştır. Eser, İzmir'in Urla ilçesinde geçmektedir.Zaman ise Demokrat Parti'nin iktidara gelmesinden 2 yıl sonrası 1952 yılıdır. Tüm Ege'de olduğu gibi Urla'da da geçim kaynağı tütündür. Tütün yetiştirmek ve bakımını yapmak oldukça zahmetli bir iştir. Bu işle uğraşan tütüncüler gecesini gündüzüne katarak tütünleri toplar, ipe dizer ve kurutup satmak için uğraşır dururlar. Bu uğraş tüm yıl boyunca sürer. Artık emeklerinin karşılığını alma günü gelmiştir. Kimisi Ferit Taşçı gibi düğün yapmak için kimisi borçlarını ödemek için kimisi de aç karnını doyurmak için Tekel'in tütün açılış fiyatını vermesini bir yıl boyunca beklerler. Tütün piyasası öncesi eksperler gider gelir ve ekiciler de fiyatların istedikleri şekilde geleceğinden ümitlidir. Yeni hükümet de onları yalnız bırakacak değildir ya Halkçıları devirmelerine yardımcı olmuştu onlar ve şimdi ödeşme zamanıydı. Tütüncüler istedikleri fiyatları alabilecekler mi? Hükümet tütüncülere destek çıkacak mı? Ferit Taşçı düğününü yapabilecek mi? Tütüncüler borçlarını ödeyebilecek mi ? Acı Tütün, Urla kasabasındaki bir grup tütün ekicisinin direnişini anlatır. Sendikaları dahi olmayan, Tekel ve tüccar arasında sıkışan gariban ekicilerin mücadesi anlatılır. Eser bol diyalogtan oluşuyor ve oldukça akıcı. Tarımla uğraşan kişilerin bu kitapta çokça ortak yön bulabileceğini söyleyebilirim. Birbirinden farklı karakterlerin olduğu eserde serinin üç kitabında da kendine yer bulan Avukat Nihat kitap içinde sadece kitabın sonuna doğru kısa bir bölümde yer alıyor. Serinin bence en güzel kitabı bu son kitaptı ve seriden bağımsız okunabileceğini düşünüyorum. Karakterleri çok güzel işlemiş yazar. Hele Doktor karakterini çok sevdim. Köylülerin tutumları, davranışları ve değişim ve dönüşümleri oldukça önemliydi. Particilik yüzünden ayrı kahvehanelerde oturan kişilerin bir amaç uğruna mücadele etmeleri büyük bir olaydı. Çok severek okudum ve sizlere de tavsiye ederim.
Acı TütünNecati Cumalı · 2019590 okunma