İnsan !
2024 19. kitabı
Okunma: 23 Eylül 2024 20:30
Ataerkil toplum,savaşlar, cehalet. Bir toplumda olmaması gereken en önemli başlıkları Yazar bu romana çok güzel uyarlamış. Kitap incelememi yapmadan önce 3 konuya kısaca değinmek istiyorum. Ataerkil toplum: öncelikle şunu açıklığa kavuşturmam gerekir ki rolleri insanlara erkekler değil toplumlar biçer. Toplumun biçtiği değerleri istemeden kabul etmek kişiliğimize vurduğumuz ketlerin en büyüğüdür. Bir düşünceyi değiştirmek kolaydır lakin köklenmiş toplum düşüncesinin aksine düşünmek bile tahmin edilmesi zor sonuçlar doğurabilir. Bu düşünceler özellikle dinle harmanlanıp ahlakla bağdaşıyorsa hiç yanlışlık payı yoktur (!) Ne kadar basit bir denklem oldu değil mi ? nerde düşünce özgürlüğü nerde hoşgörü nerde hak nerde hukuk? Ben söyleyeyim; hepsi boyun eğişimizde, alışmışlıklarımızın korkularında saklı. “Bir kişinin düşüncesi neyi değiştirir be” deyip cesaretimizi kıramadığımız da tüm yanlışları kabul edip beraberinde getireceği zulümlere ortak olmuş oluruz. Cehalet Bazen cahillik yaş almamış bireylerin( genelde 18 yaşını doldurmamış) bilinçsizce davranması olarak tanımlanırken bazen de bireylerin eğtimsiz, bilinçsiz davranışından kaynaklandığı düşünülür. Aslında bakıldığında sorunun kökünde hep bilinçsizlik bir bilinmeyen vardır. Fakat neyi bilmek? Bu konuya ben de herhangi bir kılıf uyduramadım çünkü ne kadar çok öğrenirsek öğrenelim yine de bir bilinmezin içerisindeyiz her şeyi bilmemiz mümkün değil. O yüzden konuyu “bilmek” kategorisine dahil etmek yerine Şöyle değerlendireceğim ufak bir internet araması ile 10 saniyede zimbabwe'deki en ilkel kabilenin hiyerarşik yapısını bile öğrenebileceğiniz bir çağda, bir bilginin doğruluğunu araştırmak yerine kendi doğrularını, yanlış bile olsa insanlara diretiyorsa bir insan, cehaleti tercih etmiş demektir. Yani cahil olmayı kişi kendisi seçer. Savaşlar: Benim bu konuda söyleyebileceğim tek şey insanlığın doyumsuzluğudur. Bin muhteşem güneş üstüne: Erkek egemenliğinin iğrençliğini, kadının değersizliğini, savaşların acımasızlığını tokat gibi yüzümüze çarpmış Khaled Hosseını. Okurken bir o kadar sinirlendiğim gerçekten yaşamın anahtarının kimde olduğunu sorguladığım dine zorundalık getirdiğinde insanların ne kadar çirkinleşebildiğini bu kitap sayesinde daha iyi idrâk edebildim. Olay örgüsüne değinmek istemiyorum onun dışında Dili yalın ve akıcı bir Üslupla yazılmış. Okumayıp yaşayacağınız bir kitap. Tavsiye ederim
Bin Muhteşem GüneşKhaled Hosseini · Everest Yayınları · 2026119,3bin okunma