Şarlman
Orta Çağ Avrupası’nın en büyük hükümdarlarındandır. Adaletli yönetimi, babasından kalan sınırları büyütmesi, eğitime verdiği önem, din ve devlet işlerini ayrı tutması gibi başarıları ile biliyoruz imparatoru.
Kronik yayınları tarafından bizlere sunulan ve bugün incelemesini yaptığım bu kitap da büyük hükümdar Şarlman’ın hayatını anlatmaktadır. Avrupa tarihinde din adamı olmayan biri tarafından yazılan ilk biyografi olan bu kitap, Şarlman’ın yakın arkadaşı olan Einhard tarafından kaleme alınmıştır.
Ve bu kitapta sadece Einhard tarafından anlatılan bir Şarlman biyografisi okumayacaksınız. Kitaba değer katan en önemli ayrıntı da burası olmuş zaten. Samsun 19 Mayıs Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalışan Sn. @_ozlem_genc_ 'in Latinceden Türkçeye çevirisi haricinde, kitabın bize vermek istediği mesajları ve kitabın yazım amacını anlatan önsöz kısmını çok beğendim.
Özlem Hanım, hemen arkasından Orta Çağ’da biyografinin tarihi gelişimine yer vermiş ve çeşitli uygarlıklarda biyografiyi incelemiş. Sonraki bölümde Einhard’ın hayatı anlatılmış ve yazarın diğer eserleri de incelenmiş.
Bir sonraki bölümde ise çeşitli kaynaklardan yararlanılarak Şarlman’ın yaşamı, özel hayatı, yönetim politikası, dinî faaliyetleri, mali politikası, askerî ve kültürel faaliyetleri anlatılmış. Kitapta en sevdiğim ve en verim aldığım kısım burası oldu.
Sonraki bölümde, Einhard tarafından yazılan biyografiye yer verilmiş, yani kitabın ana bölümüne. Kitabın final bölümünde ise “Değerlendirme” başlığı ile, Einhard tarafından yazılan biyografide verilen bazı bilgilerin doğrulukları, aynı dönemde ya da sonradan yazılan başka eserlerle mukayese edilerek değerlendirilmiş ve varsa soru işareti uyandıran yerler, belirtilmiş.
Bu kitaba geçen hafta Yeni Çağrı gazetesinde köşemde de yer vermiştim ve o yazımda kitabın incelemesini yaptıktan sonra; bu kitaptan aldığım notlarla "Şarlman"ın döneminden ve yaptıklarından da bahsetmiştim. Yani çok daha detaylı bir çalışma olmuştu. Merak edenler için o yazımın linki;
yenicagri.com/vita-karoli-magni
Tavsiyemdir. Çok okuyun, kitapla ve sevgiyle kalın.
#kitapincelemesi
#kitaptavsiyesi