Cinler
2024 9. kitabı
Dostoyevskiden yine sizi içine çeken olayları yaşarmışcasına his uyandıran bir eser. Roman,19. yüzyıl Rusya'sındaki siyasi ve toplumsal değişimlerin etkilerini, toplumdaki ahlaki çöküş ve bireysel sorumluluk üzerine yoğunlaşılıp özellikle de radikal düşüncelerin yayılmasını derinlemesine ele almakta. Dostoyevski, anarşizm ve nihilizm gibi fikirlerin toplum üzerindeki etkilerini sorgulamakta olup, romanın karakterleri, bu ideolojilerin temsilcileri olarak farklı bakış açıları sunmakta. Özellikle Stavrogin ve Verkhovensky gibi karakterler, ideolojik çatışmaların ve bireysel varoluş mücadelesinin sembolleri olarak yaratılmış karakterler. Karakterleri oldukça karmaşık ve derinlikli diyebiliriz. Her biri, dönemin toplumsal sorunlarına farklı bir perspektiften yaklaşıyor. Stavrogin, karizmatik ama derin bir içsel boşluk yaşayan bir figürken, Verkhovensky manipülatif ve tutkulu bir ideolog olarak öne çıkarılmış. Bu karakterlerin ilişkileri, bence Dostoyevski'nin insan doğası hakkındaki gözlemlerinin zenginliğini göstermekte. Herzaman olduğu gibi Dostoyevski'nin kendine özgü yazım tarzı, iç monologlar ve derin psikolojik tahlilleri bu kitaptada bolca mevcut. Okuyucunun, karakterlerin düşüncelerine ve duygularına yakından tanık olması kitabada yoğun bir psikolojik derinlik kazandırmış.
CinlerFyodor Dostoyevski · Ötüken Neşriyat · 20227,3bin okunma