2024 56. kitabı
Okunma: 24 Eylül 2024 11:28
Asıl adı Mary Ann Evans olan George Eliot’tan okuduğum ikinci eser bu. Daha önce Middlemarch’ı okumuştum. İngiltere’nin karanlık dönemlerinden biri olan Victoria’nın karmaşık günlerinde kadınların yazarlığı küçümseniyor, hoş görülmüyordu. Bu nedenle yazar da “George Eliot” adını kullanarak eserlerini yayınlamış. Mary Ann Evans bu konuda yalnız değil, tıpkı onun gibi Victoria Dönemi’nde yazar olup da erkek adını kullanmak zorunda kalan başkaları da var. Bronte kardeşler mesela. Middlemarch’ta olduğu gibi Silas Marner’da da taşra hayatıyla ilgili birçok öğe var. Bu hayatın içinde köylüler ve toprak sahiplerini, sınıfsal farklılıkları, kadın-erkek ilişkilerini, çocuk yetiştirme tarzlarını, din ve sosyal yaşam gibi konularda insanların olaylara bakışını görmek mümkün. Middlemarch’ta bu daha detaylıydı tabii ki, yine de Silas Marner gibi kısacık bir kitaba belli başlı konularda çok şey sığdırmış yazar. Olay ve gelişmelerin arasına serpiştirdiği psikolojik tahliller de pek yerinde olmuş. Çok hoşuma gitti. Özellikle alt sınıfın ve kadınların hayatlarına dair önemli nokta atışları bulunuyor. Her şeyden elini eteğini çekmiş bir dokumacı adamın hikâyesi ana tema olsa da geri planda taşra yaşamının insanı çevreleyen ve çıkış bırakmayan etkilerini de ele alıyor yazar. Bunların üzerine “din” konusunun da eserde oldukça büyük bir etkisi bulunuyor. Çünkü dokumacı adamın her şeyden kaçıp uzaklara gelmesininin nedeni de din adı altında yaşadığı sıkıntılar ve uğradığı haksızlıklar… Kitabın okura verdiği birçok ders var, düşündürüyor sık sık. Yazar o tahlillerin arasında ortaya çıkıp kendinizi sorgulama fırsatı sunuyor sanki. Romanın gelişimi ve sonra bir sona bağlanması çok değişikti. Okurken hiç tahmin etmediğim olaylarla karşı karşıya geldim çünkü. Eserin can alıcı noktalarında ters köşe yapan bir yazar Eliot. Klasik seven herkese tavsiye edebilirim. İlk önce Silas Marner daha sonra Middlemarch okunursa daha güzel sonuçlar alınabilir.
Silas MarnerGeorge Eliot · Yordam Kitap · 2023875 okunma