2024 6. kitabı
Okunma: 26 Eylül 2024 01:52
Nietzsche Ağladığında ülkemizde Ayrıntı Yayınları’ndan çıkan Irvın D. Yalom’un ilk baskısı 1992’de yapılan en çok satan kitabıdır. Kitap 1882 Viyana’sında geçmektedir. Kitaptaki isimler gerçek olsa da olaylar kurgudur. Yazar sizi kurgunun içine gerçekmiş gibi çekebiliyor. Psikolojik unsurları kitabın her safhasına çok güzel yansıtmış. Psikolojiye biraz ilginiz varsa ve birazcık da buna hassas bir kişilik eklenirse kendinizi kitabın içinde bulmamanız mümkün değil. Bu kitabın kesinlikle birçok kişisel gelişim kitabının önüne geçebileceği kanısındayım. Mutlu olmak, hayatın direksiyonuna geçmek, geçmişi unutmak gibi kişisel gelişim tavsiyelerinden azade mutsuzluğun ve acının da bizimle olduğunu kabullenip bunlarla barışabilmeliyiz. Hayata, tercihlerimize, bize sunulanlara ya da sunulmayanlara bakış açımızı tazeleyerek, tüm yaşadıklarımızı kucaklayarak kendimize yeni bir kimlik inşa edebiliriz, en azından bu yola talip olabiliriz. Kendisine çok hassas bir sinir sisteminin miras kaldığını söyleyen Nietzsche şiddetli migren atakları yaşar. “Eğer içgörülü olmanın bedeli gerilimse, öyle olsun! Bu bedeli ödeyecek kadar varlıklıyım ben.” diyerek Dr Breuer’in tedavisini reddetse de karşılıklı bir anlaşmayla tedaviye başlamaya ikna olmuştur ve böylece iyileştirmeye çalışılırken iyileşmenin de deneyimlendiği müthiş içsel yolculuğa adım atmıştırlar Dr Breuer ve Nietzsche. Kendinize ve hayatınıza dair sorularınız varsa ve yüzleşmekten çekinmeyecek cesareti kendinizde bulabiliyorsanız bu içsel yolculuktaki ‘ruh keşfine’ siz de eşlik etmelisiniz. -ki bence böyle bir sorgulamaya ihtiyaç duymasanız da okumayı deneyebilirsiniz, yaşam bize yeni anlamlar sunabilir ve “anlamı bahşeden insanın kendisidir.” -
Nietzsche AğladığındaIrvin D. Yalom · Ayrıntı Yayınları · 202470bin okunma