10-13 yaş aralığı için ideal olduğunu düşündüğüm, hafif-fantastik öykü kategorisinde yer alan bu tatlı kitap beklentimi fazlasıyla karşıladı. Martı yayınları, güzel çocuk kitapları basmaya başladı son zamanlarda. Birkaçını oğlumun kitaplığına ekledik bu yaz. 318 sayfa olsa da okumayı seven bir çocuk için soluksuz tüketilebilecek bir kitap. Şimdi bahsettiğim yaş aralığı için, bu tarz kitaplarla ilgili bir uyarıda bulunmak isterim. Gerçeklikle bağı “zayıf” olan çocuklara, içinde hem gerçek dünyanın kendisinin hem de aşırı fantastik unsurların bulunduğu kitapları okuturken dikkatli olmalıyız. Bu özellikte olan çocuklar, zihinsel ve duygusal gelişim süreçlerinde farklı zorluklarla karşılaşırlar ve g erçeklik ile hayal dünyası arasındaki sınırları ayırt etmekte güçlük çekebilirler. Fantastik edebiyat, yaratıcılığı ve hayal gücünü besleyen bir alan olsa da, gerçeklik algısını zayıflatma riskini de taşır.
Bu gerçekten önemli bir konu.
Fantastik içerikli kitaplar, büyülü dünyalar, olağanüstü yaratıklar ve gerçek dünyadan farklı kurallar sunarak okuyucuyu hayal dünyasına çeker. Normalde bu bize ve onlara keyif veren unsurlar. Çocuklarımızın zihinlerini açmak ve düşünsel sınırlarını genişletmek için oldukça değerli olabilir. Hatta beklediğimiz, hayal güçlerine katkı sağlamasıdır. Ancak gerçeklikten kopuk olan çocuklar için bu tür kitaplar, mevcut gerçeklik algılarını daha da karmaşıklaştırabilir. Zihinsel sağlık açısından hassas bir noktada olan çocuklar, fantastik kurguların sunduğu alternatif gerçeklikleri gerçekte yaşanabilir ya da mümkün sanabilir, bu da onların zihinsel dünyasında ek karışıklık yaratabilir. Bu durumun gözlemlendiği çocuklar için, bir uzman/pedagog görüşü alınmalı mutlaka. Buraya da dikkat çektiysem, kitabın içeriğine geçmek isterim.
Ebeveynlerinin iş seyahati için, iki çocuğu büyükbabalarının evine bırakmasıyla başlıyor maceramız. Abla Hedy ve oğlan kardeş Spencer’ın tatlı didişmeleri eşliğinde kısa soluklu bir gizem yolculuğuna çıkıyoruz. Gençliğinde sihirbaz olan büyükbabaları ve rahmetli olan büyükannelerinin yaşadığı ev, kitabımızın adı olan Tepedeki Gizemli Ev! Sonuna kadar tırmanan bir heyecan sağlıyor ve okuru yormayacak bir kurgusu var. Çevirinin de başarılı olduğunu düşünüyorum. 8/10 puan vermemin sebebi ise, yazarlarının seçtiği isimleri fonetik açıdan okur kitlesine uygun bulmadım, hangi dilde okur hedef alınırsa alınsın veeee mekan tasvirlerini oldukça sıkıcı buldum. Yine de ebeveyn-çocuk olarak çifte okuma yapılabilecek güzel bir macera kitabı. Okuyacaklar için şimdiden keyifli bir zaman dilimi dilerim!