2024 113. kitabı
Okunma: 27 Eylül 2024 22:14
Merhaba arkadaşlar. Ya Reform Yapacağız Ya Da Devrim! Hiçbir şey yapmadan durup seyretmeyeceğimiz kesin. Kıskançlık sizce iyi mi yoksa kötü müdür? Sevdiğimiz insanların kıymetimizi bilmediklerinde gerçekten acı çekmelerini ister miyiz yoksa sadece anlaşılmak mı isteriz? Kıskançlık adı altında insanların birbirlerini bunaltmalarından söz etmiyorum. Yazarımız ise tüm bu soruların yanında kıskançlığın nasıl amacından saptığını ve bir takıntı haline dönüşerek hastalıklı denebilecek bir duruma gelip insanları etkilediğini çok güzel sahneye koymuş. Kitabın bir diğer güzel yanını da sizlere söylemek istiyorum. Belirli bir yaşa geldiyseniz hayatınızdan birileri mutlaka geçip gitmiştir. İçinde yaşadığımız durumla dışardan gördüğümüz benzer olaylara bakışımız bile farklıdır. İşte biz burada bir çifti kötüsüyle ve daha kötüsüyle gözlemleme şansı elde ediyoruz. Dışarıdan bu insanları yanımızda gibi seyretme imkanımız oluyor. Hatta şöyle söyleyeyim ki, aslında komik diyebileceğimiz bu sahneler canlandırılırsa tiyatroyu yalnızca okuma olarak seven ben seyretmek için de bu oyuna gidebilirim. Bu kadar başarılı bir eser olarak görüyorum. Burada eleştiri oklarını üstümüze çekmeden söyleyelim, aksiyon ve bilim kurgu dışında hiçbir görsel şölen benim ilgimi çekmediği için böyle söylüyorum. Yoksa tiyatro veya diğer sinema dallarının kötü olmasından ötürü değil. Eugenia ve Fulgonzio ise bizim bu kitaptaki eşsiz çiftimiz. Aslında bilerek böyle söylüyorum. Her şeyin ölçülü olması ve ölçülü olmayan her ne olursa olsun ne denli zararlı olduğunun en net kanıtlarından birisi aslında bu tiyatroda bize anlatılanlar diyebiliriz. Sadece aşk olarak bakmamak lazım, arkadaşlık, aile ve hatta iş ilişkilerinde dahi karşılıklı iletişimin ne kadar yorucu ve zor olduğunu hesaba kattığımızda anlatım daha fazla anlam kazanıyor diyebiliriz. Hatta biraz bunu genişletelim istiyorum. Derler ya, her ailede bir dolandırıcı vardır; eğer sizin ailenizde dolandırıcı yoksa muhtemelen o ailenin dolandırıcı sizsinizdir diye. Eğer bu kitapta da size bir şekilde bu kıskançlık nöbetleri ve çekişmeler karşı çıkacağınız gibi gelmediyse, geçmiş olsun. Sizin de ilişkileriniz biraz bu şekilde ilerlediği için diyebiliriz. Evet ortalığı karıştıracak bir genelleme yaptığımıza göre incelememizi şimdi bitirebiliriz. Diğer 3 incelemenin linkini de ekleyelim: #15165115 #132526187 #132544444 #216364952 Okuma listemiz ise: Becerikli Dul Kahvehane Lokantacı Kadın Yabanlar Sevgililer Hepimize iyi okumalar, iyi geceler dilerim..
SevgililerCarlo Goldoni · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2014190 okunma