2024 66. kitabı
Okunma: 26 Ağustos 2024 18:21
Çağdaş Gürcü edebiyatının yazarlarından biri olan Dato Turaşvili, 1966 yılında doğmuş. Yazar benden bir yaş küçük, buna neden değindiğimi kısaca şöyle özetleyebilirim. 70'li yılların sonlarına doğru henüz ortaokula giderken benim ve yaşıtlarımın bir kot pantolon merakı vardı. O zamanlar çarşı pazar mağaza bu kadar almış başını gitmemişti. Hele Levis, Wrangler marka kotları bulup satın almak çölde su aramak gibiydi. Biz o tarihlerde, babamın görevi dolayısıyla Adapazarı'ndaydık. Adapazarı'nın ünlü Çark Caddesi üzerinde, yurtdışından giysi ve ufak tefek ev eşyaları getiren bir dükkan vardı. Anneme baskı yapardık, aşındıkça, kullandıkça bel kenarları, bacak boyu dikişleri ağaran, beyazlayan koyu lacivert kotlardan istiyoruz diye. Nitekim o kotu giymek kendi aramızda bir ayrıcalıktı, çocukluk ya da ergenlikten kaynaklanan havalı olma duygularımızı harekete geçiren bir hevesti. O kot alınacak ve giyilecekti. Sonuçta benim de Levis kotlarım hatta arkası işlemeli kot montum dahi olduLevis kotum bacak boyu dikişleri beyazlayan, taş gibi bir pantolondu. İşte "Blucin Devrinin Çocukları"nı bu anılarla, o tarihlerdeki kot pantolon tutkumuzu hatırlayarak okumaya başladım. Bu eserde gençlerin blucin pantolona sahip olma istekleri düzene ve sisteme başkaldırıyı sembolize ediyor. Onların isteklerine ulaşmak için izledikleri yol her nekadar bizim ailemize yaptığımız baskıya benzemese de, hiçbir koşulda masumane olmasa da özellikle o dönemi, o dönemdeki Sovyet baskısını, muktedir gücün elindeki imkanları kullanarak kimi suçlu kimi masum ilan edebileceğinin en güzel örneklerinden birini gözler önüne seriyor. Kitabın son sayfalarında, her karakterin fotoğraflarının yer alması da eseri okurken sahneleri gözümde canlandırmama yardımcı oldu. Grubumuz vesilesiyle eseri okumuş olmaktan memnunum. Edebi örgüsünü çok güçlü bulmasam da, yazar, neyin ne için olduğunu okuruna geçirebilmiş, bir döneme ışık tutmayı başarmış.
İnceleme
Blucin Devrinin ÇocuklarıDato Turaşvili · Ketebe Yayınları · 202210 okunma