İnsanın bitip tükenmeyen arzularının ve icgüdulerinin sınıflasma ile ayrisarak iki ayrı kutupta evrimlestigi bir yıla götürüyor bizi . Bu kutuplaşma bize iyi ile kötünün siyah ile beyazın neden iç içe olduğunu ve yinyang in bütünlüğünün ne derece değerli olduğunu da gösteriyor. İnsan denen canlı türünün var olan doğasında karışık şekilde bulunan düşünme duygu, irade ve içgüdü bazı bilinçlerin elinde, kolektif bilince karşı negatif, bazılarında kolektif bilince karşı pozitif bir dönüş yapmakta . Bireylerin bu seçimleri sosyolojik sonuçlar doğursa da yaşam daki enerjisel denge var olanin karşıtlığını meydana cikararak, sosyolojik olarak incelenebilen etki tepki mekanizmasinin toplumsal tarihini meydana getirir. Fakat yuzbin yıllar içinde etki tepki mekanizmasini elimine edecek şekilde dönüşmüş özellikler karşıt zitlar olarak iki ayrı kutupta farklilastiginda artık toplumun gelişimsel donusumunden bahsedilemez. Kitapta bu durumun analizi incelikle yapilirken kitabın baş karakteri olan zaman yolcusu da elestirilen tüm özellikleri aslında yolculugunda ve kendi iç dünyasının analizinde yapmaktadir . Böylece yazar insanoğlunun doğasını mikro ve makro çerçevede okuyucuya aktarmıştır kanımca. Okunası bir kitap