···Okunma: 29 Eylül 2024 22:03 İtiraf etmeliyim ki kitaba başlamadan önce bu kadar eğleneceğimi tahmin etmiyordum. Özellikle de Mösyö'yü Mamamuşi ilan ettikleri ritüel sahnesi oldukça komikti.
Mösyö Jourdain adı verilen bu karakter, hikayenin ana karakteri konumunda ve soyluluk konusuna kafayı takmış bir adam. Kendisi bir burjuva, dolayısıyla tam bir soylu değil ve bütün işi gücü çevresine bir asilzade izlenimi yaratmak. Öyle ki sürekli onlar gibi giyinmeye, onlar gibi konuşmaya, onlar gibi davranmaya çalışıyor. Kendisine bir sürü hoca tutup sözde asilzadeliğinin gerekliliklerini yerine getirmeye çalışıyor. Son derece gösteriş meraklısı ve oldukça da küstah birisi, zaman zaman ona yol göstermek, doğru öğütlerde bulunmak isteyenler olsa da o bunları dinlemeyi kati surette reddediyor. Kibri ve soyluluğa olan düşkünlüğü de onu bir çok seferinde gülünç duruma düşürüyor ve kandırılmaya müsait hale getiriyor.
Okuması çok zevkli ve tiyatro metni olduğu için de hızlıca okunabilen bir kitaptı. Bir de tiyatro uyarlamasını izlemek lazım.