2024 20. kitabı
Okunma: 01 Ekim 2024 14:59
Roman XV. yüzyıl Lois Döneminde Fransa'da yaşamış aristokrat bir kadının gerçek yaşamına dayanıyor. Yaptığı yolsuzluklar ve ihtirasları uğruna insanları harcayan Madame De Prie en sonunda Kralın gözünden düşer ve Normandiya'da tek başına yaşayacağı bir malikaneye sürgün edilir. İlk zamanlar malikanenin tadını çıkarmaya çalışan ve bulunduğu durumu eğlenceli hale getirmeye çalışan Madam bir süre sonra Saray hayatını özlemeye başlar. Zira hayat onun için saraydaki entrikalardan, hırstan ve insanları birbirine kırdırmaktan ibarettir. Önceleri yaşadığı sürgünü insanlara dinlenme molası olarak lanse eden Madamın bu yalanı da ortaya çıkınca Madam içsel bir bunalıma giriyor ve itibarını tekrar yükseltecek bir oyuna kalkışıyor. Zweig'in okuduğum diğer romanlarının aksine bu kitabında hakim bakış açısı kullanması ve flasback tekniğinin olmayışı bana tam bir Zweig heyecanı vermedi ama yine de kitabın kısa oluşunu düşünürsek tek nefeste okuyacak kadar zevkli olduğunu söyleyebilirim.
Bir Çöküşün ÖyküsüStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202591,8bin okunma