···Okunma: 02 Ekim 2024 14:45 Venedikli bir tüccarın oğlu olan Lelio son derece yalancı ve düzenbaz birisidir. Söylediği yalanları da “ince buluş” olarak tanımlar. Bir hekimin kızı olan güzel Rosaura’yı türlü “ince buluşlar” söyleyerek kendisine aşık eder. Rosaura’ya aşık olan ama utancından ona açılamayan Florindo’nun gönderdiği serenadın, pahalı hediyenin, aşk şiirinin üstüne konup onları kendisi göndermiş gibi davranır.
Bu eğlenceli klasiğin verdiği mesaj basittir. Yalanlar eninde sonunda sahibinin ayağına dolanacaktır. Kitabın ilerleyen kısımlarında yalanları ortaya çıkmaya başlayan Lelio durumu başka yalanlar söyleyerek kurtarmaya çalışır. Yalan söylemeye o kadar alışır ki sırdaşı olan uşağı Arlecchino’ya bile gereksiz yere yalan söylemeye başlar. Ama sonunda söylediği yalanlara ayak uyduramaz ve gerçek yüzü ortaya çıkar.
Kitabın konusuna baktığımızda günümüzdeki çoğu dramanın ilham kaynağı olduğunu düşünebiliriz. Hem konusu hem de diyalogların sürükleyiciliği açısından herkese tavsiye edebileceğim bir eser.