2024 143. kitabı
WATERLOO . Avrupa tarihinin mihenk taşı olan bir savaş bu. 8 saatlik bir zaman dilimi olsa da, dünyanın kaderini belirlemesine sebep olacak kadar yeterli bir süredir! Evet, Waterloo Savaşı sekiz saat sürdü. İngiltere, Avusturya, Rusya, Prusya, Hollanda ve İspanya' nın Fransa' ya savaş ilan etmelerinden sonra başlamıştı. Borodino Savaşı'ndan sonra Napolyon savaşlarının bedeli en ağır olanıydı. On binlerce asker düşmana esir düşerken Napolyon' un emrindeki 64 generalden 26 sı ile 25.000-31.000 Fransız askeri ölmüş ya da yaralanmıştı. İşte böylesi kısa sürede ve Napolyon gibi bir generalin komutanlığında alınan bu sonuca kendisinin ifadesi ise, " Akla mantığa sığmayan bir gün. " , " Savaşı tam manasıyla tahlil edemedim. " şeklinde olmuştur. Waterloo sonrası Paris' e dönen Napolyon, tahtından feragat edip sürgüne gönderilmiştir. Wellington ise, zaferi sonrası İngiltere' ye döndüğünde kahraman olarak karşılanıp başbakan olsa da, Napolyon' un ölümü sonrası dünyanın en iyi generali olduğunu kabul etmiştir. Osman Pamukoğlu, Belçika toprakları içinde yer alan Waterloo Savaş meydanını, yerleşimleri ve arazi arızalarını yerinde inceleyerek kaleme almış ve bizlere bu okumayı sunmuştur. Napolyon' un sık sık söylediği gibi, " Bir general yalnız yetenekli değil, talihli de olmalıdır. " ve Napolyon, Waterloo' da talihli değildir!! Waterloo Savaşı' nın her dakikasının incelenip yazıldığı bu kitap, tarihi sevenlere ve meraklılarına #tavsiyemdir. Keyifle . .
WaterlooOsman Pamukoğlu · İnkilap yayınevi · 202461 okunma